piątek, 5 lutego 2010

Na dobry i wolny początek-"Pomidorowa"

Zupę ową wykonujemy spokojnie i z namaszczeniem. Produkty potrzebne do wykonania naszego dania to jedynie cztery świeże pomidory, najlepiej z polskich upraw, jabłko niemodyfikowane "Złota Reneta" lub "Antonówka", cebula, świeża mięta, świeża bazylia, jogurt naturalny.
Sparzone pomidory obieramy ze skórki, wrzucamy do garnka razem z pokrojonym w drobną kostkę jabłkiem i dusimy z niewielką ilością wody. Cebulkę podsmażamy na oliwie z oliwek, tak by się lekko zezłociła. Kiedy jabłka zmiękną dodajemy cebulkę, kilka listków bazylii  i wszystko miksujemy. Doprawiamy tylko solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. Zupę nalewmy do miseczek dekorujemy jogurtem i miętą.
Zdjęcie gotowej potrawy zamieścimy jak tylko kupimy gruntowe pomidory.

Smacznego!