środa, 21 marca 2012

Jabłecznik po włosku czyli la sbrisoletta lub szarlotka z kaszą manną.

Przepis ten pochodzi od mistrzów kuchni włoskiej Tony i Terry Sarcina z Mediolańskiej Szkoły Gotowania Altopalato, publikujących m.in. w magazynie "Kuchnia Włoska".
Przygotowanie ciasta plus pieczenie to tylko jedna godzina, także nawet niezapowiedziani goście mogą zostać uraczeni gorącym jabłecznikiem prosto z pieca.

niedziela, 18 marca 2012

Bardzo łatwy, nocny chleb pszenny.



Ostatnio sporo się u mnie działo, przeprowadzka, likwidacja firmy, choroba dziecka, więc na blogu nastąpił zastój. Sytuacja się unormowała i wracam do blogowania z nowymi siłami.
Na początek przepis zaczerpnięty z bloga od Trufli. Piekę chleby na zakwasie, a że nie zawsze mam czas to łatwość wykonania tego przysmaku na drożdżach mnie urzekła.