Trwa jeszcze sezon na śliwki węgierki, więc jak się pospieszycie to na pewno dacie radę upiec je w tym tygodniu. Oczywiście zamiast śliwek można użyć innych owoców. Przepis jest bardzo prosty i nawet początkujący domowy cukiernik da sobie z nim radę, a smak ciasta i radość domowników bezcenna.
wtorek, 25 września 2012
sobota, 8 września 2012
Pyry z gzikiem czyli ziemniaki po gruzińsku inaczej.
Tydzień temu dzięki uprzejmości Karoliny autorki bloga Zmysły w Kuchni dostałem sól Maldon do wykonania konkretnego przepisu, a mianowicie ziemniaków po gruzińsku z gzikiem i pieczoną papryką .Gzik –
potrawa postna charakterystyczna dla kuchni wielkopolskiej. Twaróg rozrobiony
ze śmietaną (zamiast śmietany bywa stosowane mleko lub jogurt),
wymieszany ze szczypiorkiem i rzodkiewką (bywają też inne
dodatki, np. cebula lub jajko). Gzik podawany razem
z ziemniakami w mundurkach nosi gwarową nazwę pyry z
gzikiem. (źródło Wikipedia).
Subskrybuj:
Posty (Atom)