czwartek, 29 listopada 2012

Żytni chleb na zakwasie z suszonymi pomidorami.

Chleby to moja pasja już od kilku lat, przez ten czas napiekłem ich sporo. Piekę głównie na zakwasie, choć od drożdży nie uciekam. Niestety większość chlebów nie sfotografowałem, zbyt szybko znikają, szczególnie jak mamy gości, którzy domowego chleba na zakwasie nie jedli wcale lub bardzo dawno. Suszonych pomidorów nie muszę chyba nikomu reklamować, używam odmiany Lima własnoręcznie we własnym piekarniku suszonych, przepis jest tutaj. Chleb ten jest niezwykle aromatyczny,pomidorowy i ziołowy dzięki dodatkowi oleju z pomidorów i kawałków pomidorów, doskonale smakuje sam lub tylko z masłem, a plasterek goudy lub jeszcze lepiej old amsterdam dopełni eksplozje smaków.

poniedziałek, 26 listopada 2012

Smażone rydze.

Trwa odwieczny spór czy smaczniejszy jest rydz czy borowik. A Wy jak sądzicie? Ja uważam, że rydz smaczniejszy. Najczęściej spotkamy go marynowanego w occie, ale jak pojawią się świeże to zawsze je smażę, a w tym roku obrodziły. Smak mają wyborny i nieporównywalny z innymi grzybami. Jadłem je ponad miesiąc temu, ale dopiero teraz znalazłem czas, aby się pochwalić.