środa, 7 sierpnia 2013

Świeże owoce z kremem mascarpone na kruchym gryczanym cieście bez cukru

Większość z nas zdaje sobie sprawę ze szkodliwości rafinowanego białego cukru, ale mimo to go stosuje. Jednym z jego zamienników jest ksylitol zwany cukrem brzozowym. Jest on równie słodki jak zwykły cukier, ale ma prawie połowę mniej kalorii. Działanie ksylitolu jest pozytywne dla naszego organizmu, wzmacnia układ immunologiczny, zwiększa przyswajanie wapnia, ma właściwości bakteriobójcze i wiele innych, podczas gdy cukier sieje spustoszenie. Używany do wypieków zachowuję się jak cukier.


Kruche ciasto:

  • 150 g mąki pszennej tortowej
  • 100 g mąki gryczanej
  • 200 g ciepłego masła
  • 100 g ksylitolu
  • 2 duże żółtka
  • szczypta soli morskiej
Z obu wymieszanych mąk usypać górkę. Zrobić wgłębienie i wrzucić sól, cukier brzozowy i masło. Wymieszać delikatnie składniki palcami i dodać żółtka. Wyrabiać do otrzymania jednolitego, gładkiego ciasta. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na co najmniej pół godziny do lodówki, a najlepiej na kilka godzin. Ilość ciasta wystarczy do wyłożenia dużej blachy. Piec w temp. 180°C przez 15 minut. Przepis  pochodzi z książki "Ciasta" Michela Rouxa. Mój wkład to dodatek mąki gryczanej.

Krem:

  • 1 kg serka mascarpone
  • 8 żółtek
  • 100 g ksylitolu
  • łyżka esencji waniliowej
Żółtka ucierać z cukrem do uzyskania gładkiej, białej kremowej masy. Dodawać stopniowo serek i miksować na wolnych obrotach. Wykonanie dobrego kremu wymaga czasu i powinno trwać 20 minut. Krem musi być sztywny, aby przy krojeniu ciasta się nie rozpadał. Kto robił wcześnie kremy na bazie mascarpone np. tiramisu ten wie o co chodzi, kto nie to podpowiem, że krem nie może odpadać od odwróconej łyżki.
W tej chwili trwa sezon na owoce, więc można użyć ich w dowolnej kombinacji. Ja użyłem jagód, które ułożyłem bezpośrednio na cieście i przykryłem kremem. Na wierzch poszły maliny i jeżyny, które prezentowały się szczególnie pięknie.
Jest to przepyszny letni i delikatny deser. Dodatek mąki gryczanej nadaje ciastu ciekawego smaku.
Smacznego!

2 komentarze: