Niestety zdjęć dzisiaj nie mam, gdyż barszcz będę robił jutro w Wigilię, wkleję zdjęcia pewnie po Świętach.
Podam dziś przepis postny, ale wystarczy to samo wykonać na wywarze wołowo-drobiowym z kawałkiem wędzonego i zwykły barszcz czysty też gotowy.
czwartek, 23 grudnia 2010
środa, 22 grudnia 2010
Bułki żytnie z suszonymi pomidorami.
Jak już kiedyś pisałem uwielbiam suszone pomidory, a że ostatnio rozsmakowałem się w pieczywie żytnim na zakwasie, czas było połączyć te dwa smaki. Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Bułki są pyszne z delikatnym pomidorowym posmakiem.
piątek, 17 grudnia 2010
W stronę Hiszpanii - Druga Kolacja – ostra jazda ze słońcem w zimie
W styczniu kolejne spotkanie w ramach Klubu Kolacyjnego Dakawo.
Serdecznie zapraszamy!
Więcej szczegółów zawarł Bareya na naszym blogu Dakawo.
wtorek, 14 grudnia 2010
Barszcz ukraiński według mojej mamy.
Barszcz ukraiński należy do moich ulubionych zup, a w wykonaniu mojej mamy wprost go uwielbiam. Zupa nie jest jakoś specjalnie skomplikowana w przygotowaniu, a cały jej sekret oczywiście wyjawię. :)
piątek, 10 grudnia 2010
Domowy zakwas buraczany niezbędny do barszczu wigilijnego.
wtorek, 7 grudnia 2010
Sałatka makaronowa z wędzonym kurczakiem i fenkułem.
Pewnego dnia pewna osoba zażyczyła sobie sałatkę makaronową obojętnie z czym, ale koniecznie ze świderkami. :) Ja najbardziej wolę farfalle do sałatek, ale wola płci pięknej jest nie do podważenia.
Poleciałem szybko do sklepu, aby po pracy mogło biedactwo się najeść i oto efekt.
Poleciałem szybko do sklepu, aby po pracy mogło biedactwo się najeść i oto efekt.
sobota, 4 grudnia 2010
Chleb żytni na zakwasie.
Przepis na chleb jest tutaj, tylko teraz z samej mąki żytniej 720, a zakwas dokarmiałem mąką żytnią 2000.