Na początek kilka informacji z Wikipedii:
Chutney, czatnej ,hindi: चटनी ćatni - gęsty sos używany w kuchni indyjskiej. Sporządzany z owoców i warzyw, z rodzynkami, czosnkiem, cebulą, octem, musztardą itd. Używany do potraw mięsnych i wegetariańskich. W smaku może się wahać od bardzo pikantnego do łagodnego, wręcz słodkiego. Na Zachodzie dostępny w formie gotowej, sprzedawany w słoiczkach. W Indiach zawsze sporządzany na bieżąco, często z sezonowych składników. W południowych Indiach podawany wraz z sambarem jako dodatek do dosy.
Składniki:
- dwie puszki ananasa, lepszy jest świeży, ale w Polsce nigdy nie wiadomo na co się trafi...
- rodzynki ok 100 gram
- suszone pomidory ok 200 gram
- spory por
- ocet spirytusowy 100 ml
- suszone ostre papryczki 3 szt.
- czerwone wino 300 ml
- sól, pieprz
- cukier w wypadku użycia świeżego ananasa
Smacznego!
Wygląda ciekawie.Ładnie zaprezentowany.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię chutney'e.
Oczywiście najlepszy będzie z dojrzałego owocu.
Poza tym ocet spirytusowy zabija smaki,bo jest bardzo ostry.Lepiej użyć owocowego lub balsamicznego.
Pozdrawiam!
obrazki niesamowite, smaki dla wyobraźni..
OdpowiedzUsuńłała, ale połączenie...! Też użyłabym octu jak Amber, ale pomysł na 5!
OdpowiedzUsuńCiekawe połaczenie smaków,ładnie się to ogląda;)
OdpowiedzUsuń