Składniki:
- 300 gramów mąki orkiszowej chlebowej ( może być pszenna zwykła)
- 300 gramów mąki gryczanej pełnoziarnistej
- 1,5 kg jabłek
- 400 gramów masła
- 4 żółtka
- świeżo zmielony kardamon z ok. 15 ziaren
- 150 gramów cukru pudru
- 200 ml słodkiego Tokaju
- czubata łyżka kaszy manny
- szczypta soli morskiej
Rozwałkuj ⅔ ciasta na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia lub obficie wysmarowaną masłem, można nakłuć widelcem jak tarte. Podpiecz w piekarniku ok. 10 min w 200°C.
W tym czasie obierz jabłka, pokrój w kostkę i podsmaż w tokaju z kardamonem. Nie za długo, tak aby owoc był półtwardy, zdejmij z ognia i dodaj kaszkę. Kaszka ma za zadanie związać wino i sok z jabłek.
Wystudzone owoce połóż na podpieczony spód, resztę ciasta zetrzyj na tarce lub zrób kruszonkę i piecz w 190°C 20-25 minut. Dodam od siebie, że szarlotka ma ciekawy i rzadko spotykany smak prawdziwych blinów. Kto jadł ten wie, o czym mówię, :)
Smacznego!
bardzo fajnie te ciasto sie zapowiada i super wyglada,podoba mi sie,zapisuje sobie :)
OdpowiedzUsuńJa do ciast nie mam głowy. Za dużo jak dla mnie pracy- wolę oprawić jakąś sztukę mięsa;) Chociaż przyznaję, że z dwa razy w miesiącu upiekę jakieś słodkości. Ta mąka mnie bardzo ciekawi. Ostatnio miałam ją zamawiać, ale zbytnio nie wiedziałam do czego by ją wykorzystać.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Zrobiłam, z małymi modyfikacjami bo dziecko też jadło:) Ciasto jest super.
OdpowiedzUsuńMam zrobić na przyszły weekend tradycyjne ciasto w wersji light :) Chyba pożyczę ten przepis, jeśli mogę :)
OdpowiedzUsuń