Po prawie pięciu latach absencji na blogu wracam i to z
wegańskim przepisem. W Polsce niezwykle trudno kupić tanie i dobre wegańskie i
wegetariańskie smarowidła do chleba. Bez problemu dostępny jest jedynie hummus,
ale jego jakoś pozostawia wiele do życzenia. Wykonanie tego typu pasty w domu
nie jest skomplikowane i bez problemu wykona ją każdy, nawet początkujący domowy
kucharz.
·
200 g ciecierzycy,
·
100 g suszonych na słońcu pomidorów,
·
jedna duża cebula,
·
trzy ząbki czosnku,
·
anyż gwiazdkowy,
·
sól, pieprz do smaku,
·
ziele angielskie, liść laurowy
Ciecierzycę przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu
z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego. Proszę zostawić troszkę wody
po gotowaniu, gdyż posłuży nam ona do rozrzedzenia pasty. Cebulę smażymy na
złoto z dodatkiem anyżu gwiazdkowego, pod koniec smażenia dodajemy rozgniecione
ząbki czosnku. Wszystkie składniki miksujemy na gładko (oczywiście bez ziela,
liścia i anyżu), dodajemy sól i pieprz do smaku. Gotowe, smacznego.
Chyba to będzie pierwszy wegański przepis jakiego spróbuje :)
OdpowiedzUsuń