piątek, 5 kwietnia 2013

Wielkanocna Pascha Carska


Rosyjska tradycyjna pascha przyrządzana jest i podawana zasadniczo tylko raz do roku na Wielkanoc. Robi się ją przede wszystkim z mleka i jajek, które kojarzone są z wiosennym odradzaniem się przyrody i od zawsze obciążone były religijnymi znaczeniami symbolicznymi, także w chrześcijaństwie. Dodatki do paschy – cukier, bakalie itp. są produktami luksusowymi, symbolizującymi bogactwo i dobrobyt.

Kształt ściętej piramidy symbolizować ma Grób Chrystusa.
Pascha jako potrawa Wielkanocna znana jest również w Polsce, zwłaszcza wśród rodzin wywodzących się z Kresów Wschodnich. W ostatnich czasach, w związku z zanikiem znajomości tradycji i symboliki traktowana bywa jako zwykły deser, podawany przez cały rok, także w dni powszednie. (źródło Wikipedia)

 Składniki:
  • dwa litry tłustego mleka
  • pół litra kwaśnej śmietany 30% (może być 18%)
  • 250 gramów prawdziwego masła min 82%
  • 6 dużych jajek
  • laska wanilii
  • szklanka drobnego cukru (dałem trochę mniej)
  • szklanka bakalii (rodzynki, posiekane figi, posiekane migdały bez skórki lub inne ulubione)
  • 50 gramów startej gorzkiej czekolady
Mleko zagotować z rozciętą laską wanilii. Bakalie zalać gorącą wodą. Jajka roztrzepać ze śmietaną i powoli wlewać do gotującego się na małym ogniu mleka, ciągle mieszając. Gotować tak długo, aż mleko podzieli się na twaróg i serwatkę. U mnie trwało to ok 40 minut. Odstawić do ostygnięcia i dopiero wtedy usunąć wanilię.
Duże metalowe sito lub durszlak wyłożyć podwójną warstwą gazy lub tetrową pieluszką i wyłożyć na to twaróg. Odcisnąć ile się da z serwatki i odstawić najlepiej na 12 godzin do odcieknięcia. Twaróg powinien być suchy i lekko sypki.
Masło utrzeć na gładką masę z cukrem. Dodawać powoli serek i miksować, aż masa osiągnie kremową konsystencje. Dodać bakalie i wymieszać. Dwie doniczki o średnicy ok 12 cm i wysokości 11 cm wyłożyć gazą i napełnić twarogiem. Zawinąć gazę na wierzchu i wstawić do lodówki, aby deser stężał. Wyjąć z doniczek dnem do góry na talerz i gotowe.  Prawda, że nie jest to trudne?
Smacznego!

3 komentarze:

  1. Paschy jeszcze nigdy nie jadłam, ani nie robiłam. Twoja wygląda pięknie i chyba się skuszę :)))
    Pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękna pascha. Ja kiedyś robiłam, ale kompletnie mi nie wyszła. Miałam przepis z jakiejś gazetki. Muszę kiedyś zrobić ponownie, bo takie cudo musi smakować obłędnie.:)

    OdpowiedzUsuń