Rosyjska tradycyjna pascha przyrządzana jest i podawana
zasadniczo tylko raz do roku na Wielkanoc. Robi się ją przede wszystkim z mleka i jajek,
które kojarzone są z wiosennym odradzaniem się przyrody i od zawsze obciążone
były religijnymi znaczeniami symbolicznymi, także w chrześcijaństwie.
Dodatki do paschy – cukier, bakalie itp. są produktami luksusowymi, symbolizującymi
bogactwo i dobrobyt.
Kształt ściętej piramidy symbolizować ma Grób Chrystusa.
Pascha jako potrawa Wielkanocna znana jest również
w Polsce, zwłaszcza wśród rodzin wywodzących się z Kresów Wschodnich. W ostatnich
czasach, w związku z zanikiem znajomości tradycji i symboliki traktowana bywa
jako zwykły deser, podawany przez cały rok, także w dni powszednie. (źródło Wikipedia)
- dwa litry tłustego mleka
- pół litra kwaśnej śmietany 30% (może być 18%)
- 250 gramów prawdziwego masła min 82%
- 6 dużych jajek
- laska wanilii
- szklanka drobnego cukru (dałem trochę mniej)
- szklanka bakalii (rodzynki, posiekane figi, posiekane migdały bez skórki lub inne ulubione)
- 50 gramów startej gorzkiej czekolady
Duże metalowe sito lub durszlak wyłożyć podwójną warstwą gazy lub tetrową pieluszką i wyłożyć na to twaróg. Odcisnąć ile się da z serwatki i odstawić najlepiej na 12 godzin do odcieknięcia. Twaróg powinien być suchy i lekko sypki.
Masło utrzeć na gładką masę z cukrem. Dodawać powoli serek i miksować, aż masa osiągnie kremową konsystencje. Dodać bakalie i wymieszać. Dwie doniczki o średnicy ok 12 cm i wysokości 11 cm wyłożyć gazą i napełnić twarogiem. Zawinąć gazę na wierzchu i wstawić do lodówki, aby deser stężał. Wyjąć z doniczek dnem do góry na talerz i gotowe. Prawda, że nie jest to trudne?
Smacznego!
Paschy jeszcze nigdy nie jadłam, ani nie robiłam. Twoja wygląda pięknie i chyba się skuszę :)))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Olinka - Smakowy Raj
Musisz się skusić. :)
UsuńPiękna pascha. Ja kiedyś robiłam, ale kompletnie mi nie wyszła. Miałam przepis z jakiejś gazetki. Muszę kiedyś zrobić ponownie, bo takie cudo musi smakować obłędnie.:)
OdpowiedzUsuń