Bardzo celebruję jego wykonanie, nie używam byle jakich składników. Wszystko przed przygotowaniem jest dokładnie zaplanowane. Białą kiełbasę i wędzony boczek zamawiam wcześniej u znajomego. Zakwas nastawiam tydzień wcześniej, żeby osiągnął odpowiedni poziom kwasowości. Bulion warzywny mam zawsze w kuchni, bez niego nie wyobrażam sobie gotowania. Jest świetną bazą do zup, dodatkiem do sosów i duszenia mięsa, gdyż nie zmienia smaku potrawy tylko delikatnie wzbogaca warzywną nutą.
Składniki:
- 2 litry bulionu warzywnego
- 500 ml zakwasu żytniego
- 1 litr wody
- łyżka świeżo startego chrzanu
- kilka suszonych prawdziwków lub innych grzybów
- suszony majeranek
- 5 drobno posiekanych ząbków polskiego czosnku
- 400 g surowego wędzonego boczku
- 1 kg białej kiełbasy
- 4 kulki ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- 5 ziaren jałowca
- 10 ziaren czarnego pieprzu
- świeży majeranek do dekoracji
Jeśli boczek nie był zbyt słony można dosolić do smaku.
Na talerzu układamy plasterki kiełbasy, ewentualnie jajka ugotowane na twardo, nalewamy żurek i dekorujemy świeżym majerankiem.
Smacznego!
Przepyszny przepisy na tradycyjny żurek.
OdpowiedzUsuń