Bulionem tym chciałem otworzyć cykl podstawowych przepisów kulinarnych. Znajdą tu się m.in. majonez, kruche ciasto, bulion wołowy czy krem angielski. Będą to przepisy znanych mistrzów kuchni jak Gordon Ramsay czy Michel Roux, inspirowane innymi blogami kulinarnymi jak i moje modyfikacje klasyki.
Bulion warzywny, taki domowy, to znakomita podstawa wielu smacznych dań. Można go przygotować w wolnej chwili i przechowywać w zamrażalniku do trzech miesięcy.
Składniki na 1,5 litra:
- trzy duże cebule
- jeden por
- dwie łodygi selera naciowego
- sześć marchewek
- jedna główka czosnku
- jedna łyżeczka białego pieprzu
- jeden liść laurowy
- kilka gałązek i liści tymianku, bazylii, estragonu, kolendry oraz pietruszki
- 200 ml wytrawnego białego wina
Warzywa siekamy na drobne kawałki, czosnek kroimy wzdłuż na pół. Wkładamy do garnka i zalewamy dwoma litrami zimnej wody, tak aby wszystko było przykryte, dodajemy pieprz i liść laurowy. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 20 minut na małym ogniu tak żeby wywar tylko sobie pyrkał. Po tym czasie zdejmujemy z ognia i dodajemy zioła, wino i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia, najlepiej schłodzić bulion przez noc w lodówce. Przecedzić przez gęste sito i gotowe.
Warto eksperymentować z recepturą, dodawać inne składniki np. czarną rzepę czy topinambur, zmniejszać lub zwiększać ilość np. czosnku czy marchewki aż znajdziemy smak, który nam najlepiej odpowiada.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz