środa, 2 stycznia 2013

Lemon curd z pomarańczową nutą.


Od dłuższego czasu chciałem zrobić domowy lemon curd, gdyż kupny zachwycił mnie smakiem, choć w Polsce jest trudno dostępny. Lubię smak cytrusów pod każdą postacią od limonek przez pomarańcze do grapefruita. Przed świętami przyszła paczka z Sycylii od Incampagna ze świeżymi owocami i nie było już wyjścia trzeba było zrobić ten pyszny cytrynowy krem. Z racji tego, że przewaga była pomarańczy dodałem ich skórek aby zmienić nieco klasyczny smak lemon curd. Przepis oczywiście angielski prosto z BBC.

Składniki:

  • 4 cytryny: sok i skórki ( u mnie skórki pomarańczy)
  • 200 gramów białego cukru
  • 100 gramów masła 
  • 3 jajka plus jedno żółtko

Sposób przygotowania:

  1. Umieść skórkę z cytryny i sok, cukier oraz masło w żaroodpornej misce. Ułóż ją nad garnkiem z gotującą się delikatnie wodą i upewnij się, że woda nie dotyka dna miski. Mieszaj delikatnie, aż całe masło się rozpuści.
  2. Lekko ubij trzepaczką jajka i żółtko, dodaj je do cytrynowej mieszanki. Mieszaj aż wszystkie składniki się dobrze połączą, a następnie podgrzewaj w kąpieli wodnej 10 minut, mieszając, aż mieszanina będzie kremowa.
  3. Usuń krem z ognia i odstaw do schłodzenia, mieszając od czasu do czasu, jak stygnie. Po schłodzeniu przełóż do wysterylizowanych słoików. Przechowywać w lodówce do tygodnia.




Co z nim zrobić nie będę podpowiadał, pozostawiam to Waszej inwencji. ;)
Smacznego!

4 komentarze:

  1. Też robiłam! jest obłędny i mocno cytrynowy. Niebawem zrobię ponownie i wypcham nim jakieś piętrowe ciacho!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Curd wygląda rewelacyjnie i chętnie spróbuję Twojego przepisu. Ale najważniejsze, że podałeś namiary na In Campagna - nie słyszałem o nich, ale oferta jest super. Chyba złożę zamówienie. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kuba spróbuj koniecznie tego przepisu, a In Campagana mogę z czystym sumieniem polecić. Owoce są rewelacyjne, smak całkiem inny niż te kupione w markecie.

      Usuń