Składniki:
- 4 cytryny: sok i skórki ( u mnie skórki pomarańczy)
- 200 gramów białego cukru
- 100 gramów masła
- 3 jajka plus jedno żółtko
Sposób przygotowania:
- Umieść skórkę z cytryny i sok, cukier oraz masło w żaroodpornej misce. Ułóż ją nad garnkiem z gotującą się delikatnie wodą i upewnij się, że woda nie dotyka dna miski. Mieszaj delikatnie, aż całe masło się rozpuści.
- Lekko ubij trzepaczką jajka i żółtko, dodaj je do cytrynowej mieszanki. Mieszaj aż wszystkie składniki się dobrze połączą, a następnie podgrzewaj w kąpieli wodnej 10 minut, mieszając, aż mieszanina będzie kremowa.
- Usuń krem z ognia i odstaw do schłodzenia, mieszając od czasu do czasu, jak stygnie. Po schłodzeniu przełóż do wysterylizowanych słoików. Przechowywać w lodówce do tygodnia.
Co z nim zrobić nie będę podpowiadał, pozostawiam to Waszej inwencji. ;)
Smacznego!
Też robiłam! jest obłędny i mocno cytrynowy. Niebawem zrobię ponownie i wypcham nim jakieś piętrowe ciacho!!
OdpowiedzUsuńZgadza się smak jest obłędny. :)
UsuńCurd wygląda rewelacyjnie i chętnie spróbuję Twojego przepisu. Ale najważniejsze, że podałeś namiary na In Campagna - nie słyszałem o nich, ale oferta jest super. Chyba złożę zamówienie. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńKuba spróbuj koniecznie tego przepisu, a In Campagana mogę z czystym sumieniem polecić. Owoce są rewelacyjne, smak całkiem inny niż te kupione w markecie.
Usuń