Risotto to klasyk kuchni włoskiej i bardzo popularna na świecie potrawa. Danie to jest dość łatwe do wykonania, ale podczas przygotowywania należy poświęcić mu całą swoją uwagę. Można je przygotować z wieloma różnymi dodatkami od szafranu przez owoce morza do grzybów i warzyw, choć we Włoszech najbardziej popularne jest bez dodatków czyli risotto alla milanese. Dla mnie osobiście najsmaczniejsze i najbardziej aromatyczne jest borowikowe. Przygotowuję je zarówno z suszonych jak i świeżych grzybów, ale najlepsze wychodzi z połączenia tych dwóch rodzajów.
Składniki:
- 30 gramów suszonych borowików
- 100 gramów świeżych borowików (opcjonalnie)
- 300 gramów ryżu do risotto np. Carnaroli lub Arbolio
- 1 litr bulionu warzywnego
- 100 ml białego wytrawnego wina
- pęczek posiekanej natki pietruszki
- 100 gramów masła
- 30 gramów startego twardego sera np. Parmezanu
- jedna szalotka
- sól i pieprz do smaku
Na patelnie z grzybami wsypujemy ryż i prażymy dwie minuty, wlewamy wino i odparowujemy. Dodajemy po chochelce bulionu i gotujemy na małym ogniu do wchłonięcia, delikatnie mieszając. Czynność powtarzamy, aż ryż jest z zewnątrz miękki a w środku al dente. Trwa to przeważnie 16-18 minut.
Teraz możemy dodać świeże grzyby pokrojone w cienkie plasterki. Risotto zdjąć z ognia, dodać masło, ser i natkę. Wymieszać, przykryć i odstawić na 5 minut, dzięki temu będzie jeszcze bardziej kremowe. Teraz szybko nałożyć i czym prędzej zjeść.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz