Sernik łączy w sobie lekką kwasowość cytryny z jedwabistym smakiem twarożku domowej roboty. Zrobiłem już wiele serników wykorzystując różne kupne twarogi, ale zawsze poznam smak tego domowego i polecam wykonać taki samemu. Twarożek namiętnie robi moja mama z mleka prosto od krowy i oczywiście nas w niego zaopatruje. Cytryny prosto z Sycylii odpoczywały w lodówce obok lemon curd, a w książce Michela Rouxa "Ciasta" znalazłem przepis na sernik pomarańczowy. Zamieniłem pomarańcze na cytryny i przystąpiłem do dzieła.
Składniki:- 750 g domowego twarożku trzy razy mielonego
- 150 g kwaśnej śmietany
- 175 g drobnego cukru
- 4 jajka
- 3 cytryny (w oryginale 4 pomarańcze)
- lemon curd do posmarowania
- kandyzowane skórki pomarańczy do ozdoby
W czasie jak pieczemy kruche ciasto przygotowujemy masę serową:
- zetrzeć skórkę z cytryn i wycisnąć sok
- wymieszać zmielony twaróg ze śmietanką i cukrem
- ubić jajka na pianę
- delikatnie połączyć jajka z masą serową
- dodać startą skórkę cytrynową i sok, wymieszać delikatnie łopatką
Robiłam sernik z lemon curd - boski był. Twój wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i potwierdzam jest boski. :)
OdpowiedzUsuń