Przez dłuższy czas polowałem na formę do pieczenia i wyrastania bagietek. Wysiłki moje okupione wieloma godzinami spędzonymi w marketach spełzły na niczym z prozaicznego powodu: ceny, która oscyluje w granicach 100 zł. Po kilku próbach dopracowałem recepturę, która nie wymaga użycia drogich foremek. O smaku nie będę pisał, bo nie lubię się przechwalać. ;) Wspomnę tylko, że dodatek miodu lipowego zamiast cukru nadaje pieczywu świeżego, wiosennego smaku i zapachu.
Składniki na 3 sztuki:
- 600 g mąki pszennej 650
- 300 ml wody
- 20 g świeżych drożdży lub łyżeczka suszonych
- półtorej łyżeczki soli
- łyżeczka miodu lipowego
Wszystkie składniki wymieszać w misce drewnianą łyżką do połączenia. Wyłożyć na stolnicę i energicznie wyrabiać przez 5 minut. Odłożyć do miski i przykryć ściereczką. Miskę odstawić w ciepłe miejsce na dwie godziny. Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę i wyrabiać prze dwie minuty. Podzielić na trzy równe części, uformować wałki i delikatnie rozciągnąć na szerokość blachy do pieczenia. Ciasto jest dość elastyczne i troszkę się skurczy po odłożeniu. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Piekarnik nagrzać do 240°C z blachą na najniższym poziomie, grzałki góra i dół. Blachę z bagietkami wstawić na środkowy poziom. Na dolną blachę wylać ok 200 ml wrzącej wody, uwaga pryska!
Piec przez 30 minut, aż bułki się pięknie zrumienią.
Jedna bagietka nie doczekała do zdjęć, została zjedzona jak tylko troszkę ostygła. Smacznego!
nie dziwię się że jedna niedoczekała, pewnie gdybym to ja je piekła, to byłoby podobnie :)))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Olinka - Smakowy Raj
Tym razem się opanowaliśmy, bo po poprzednich pieczeniach nie było co fotografować. :)
UsuńPozdrawiam serdecznie.
Muszę przetestować ten miód zamiast cukru, bardzo mnie to intryguje.
OdpowiedzUsuńPróbowałem z różnymi miodami, słodem jęczmiennym i lipowy jest zdecydowanie najlepszy. Choć gryczany też czaruje zapachem i ściemnia delikatnie ciasto.
Usuńzrobiłam z lipowym- PYCHOTA! dziękuję
Usuńbajeczne ;D
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam. :)
Usuńsmakowicie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńI takie są. :)
UsuńPozdrawiam serdecznie.
Wyglądają cudnie!
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba dodatek miodu lipowego.
Pozdrawiam:)
Dodatek miodu to strzał w 10, ale do żytnich lepszy jest gryczany.
UsuńWyglądają wspaniale! Idealne na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńTeż bym chciała foremkę do bagietek, ale jakoś nam nie po drodze... ;)
Na śniadanie, na kolacje, na przekąskę itd. :)
Usuńpożarlibyśmy pewnie ciepłe jeszcze! :)
OdpowiedzUsuńI tak się u nas stało.
Usuńwłaśnie się robią... can't wait!!! :)
OdpowiedzUsuń