środa, 27 marca 2013

Zakwas żytni do Wielkanocnego żurku

Dzisiaj jest ostatni dzień aby wstawić zakwas na Wielkanocny żurek. Wykonanie jest banalnie proste, a smak nie ma porównania z kupnymi zakwasami. Przez kilka dni w kuchni unosi się przepiękny zapach, tak pachniała kuchnia mojej babci gdy miał być na obiad żur.


Składniki:

  • 100 g mąki żytniej razowej (może być chlebowa)
  • litr wody
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 5 ziaren czarnego pieprzu
  • trzy listki laurowe
  • ząbek czosnku
  • łyżka zakwasu żytniego lub kromka chleba żytniego
Wszystkie składniki włożyć do wyparzonego słoja i zalać wodą. Odstawić w ciepłe miejsce na minimum 5 dni, mieszając codziennie. Po tygodniu zlać do butelek i trzymać w lodówce. Z podanych składników wystarczy  zakwasu na 4 litry zupy, choć zależy to od preferencji. Ja lubię kwaśny żur, ale są też zwolennicy delikatniejszego. Musicie sami dobrać sobie proporcje.
Smacznego!

1 komentarz: