Dzisiaj jest ostatni dzień aby wstawić zakwas na Wielkanocny żurek. Wykonanie jest banalnie proste, a smak nie ma porównania z kupnymi zakwasami. Przez kilka dni w kuchni unosi się przepiękny zapach, tak pachniała kuchnia mojej babci gdy miał być na obiad żur.
Składniki:
- 100 g mąki żytniej razowej (może być chlebowa)
- litr wody
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 5 ziaren czarnego pieprzu
- trzy listki laurowe
- ząbek czosnku
- łyżka zakwasu żytniego lub kromka chleba żytniego
Wszystkie składniki włożyć do wyparzonego słoja i zalać wodą. Odstawić w ciepłe miejsce na minimum 5 dni, mieszając codziennie. Po tygodniu zlać do butelek i trzymać w lodówce. Z podanych składników wystarczy zakwasu na 4 litry zupy, choć zależy to od preferencji. Ja lubię kwaśny żur, ale są też zwolennicy delikatniejszego. Musicie sami dobrać sobie proporcje.
Smacznego!
Nastawiam!!
OdpowiedzUsuń