Dzisiaj kolejny przepis pokazujący, że upieczenie pysznego ciasta wcale nie musi być trudne i skomplikowane. Był już przepis na
ciabatty bez wyrabiania, teraz kolej na drożdżówkę. Ciasto to jest przyjemnie wilgotne i ma charakterystyczny dla domowej drożdżówki zapach i smak.
Składniki na małą tortownicę:
- 25 g świeżych drożdży ( ćwierć kostki)
- pół szklanki brązowego cukru
- 2 duże jajka
- pół szklanki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno (może być słonecznikowy)
- pół szklanki mleka 3,2%
- 2 szklanki mąki tortowej
- pół szklanki mąki kukurydzianej
- szczypta soli
- łyżeczka esencji waniliowej lub cukier waniliowy
- 200 g mrożonych śliwek lub innych owoców (w sezonie świeże)
Podaję specjalnie produkty w przeliczeniu na szklanki, aby osoby nie posiadające wagi kuchennej nie miały problemu. Jeśli ktoś chce zrobić drożdżówkę na dużej blaszce to wystarczy podwoić wszystkie składniki.
Drożdże rozkruszyć i wrzucić do dużej miski. Następnie kolejno dodawać:
- cukier
- roztrzepane jajka
- olej
- mleko
- mąki
- sól
Miskę przykryć i odstawić na 3 godziny w ciepłe miejsce. Dodać esencje waniliową i wymieszać ciasto do połączenia składników. Jeśli użyjecie cukru waniliowego należy go dodać razem z brązowym na początku (pkt. 1). Przelać do foremki, wyłożyć owocami i odstawić na 45 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180°C i piec około 40 minut.
Widoczną na zdjęciach zakładkę do książek wykonała własnoręcznie moja Agnieszka, a obejrzeć więcej jej rękodzieła można
tutaj na Facebooku.
Smacznego!
Smaczna drożdżówka!
OdpowiedzUsuńChętnie bym się poczęstowała, bo chce mi się czegoś drożdżowego.:)
Pozdrawiam!
super:) pomysł zapisuje na pewno wykorzystam:)
OdpowiedzUsuńwygląda super, dziękujemy za zdjęcie!
OdpowiedzUsuńTo ja dziękuję za publikację moich zdjęć. :)
UsuńWszystkim miłośnikom dobrej kuchni życzę zdrowych i spokojnych Świąt Wielkanocnych.
OdpowiedzUsuń