niedziela, 24 marca 2013

Drożdżówka dla leniwych

Dzisiaj kolejny przepis pokazujący, że upieczenie pysznego ciasta wcale nie musi być trudne i skomplikowane. Był już przepis na ciabatty bez wyrabiania, teraz kolej na drożdżówkę. Ciasto to jest przyjemnie wilgotne i ma charakterystyczny dla domowej drożdżówki zapach i smak.




Składniki na małą tortownicę:

  • 25 g świeżych drożdży ( ćwierć kostki)
  • pół szklanki brązowego cukru
  • 2 duże jajka
  • pół szklanki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno (może być słonecznikowy)
  • pół szklanki mleka 3,2%
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • pół szklanki mąki kukurydzianej
  • szczypta soli
  • łyżeczka esencji waniliowej lub cukier waniliowy
  • 200 g mrożonych śliwek lub innych owoców (w sezonie świeże)
Podaję specjalnie produkty w przeliczeniu na szklanki, aby osoby nie posiadające wagi kuchennej nie miały problemu. Jeśli ktoś chce zrobić drożdżówkę na dużej blaszce to wystarczy podwoić wszystkie składniki.

Drożdże rozkruszyć i wrzucić do dużej miski. Następnie kolejno dodawać:

  1. cukier
  2. roztrzepane jajka
  3. olej
  4. mleko
  5. mąki
  6. sól
Miskę przykryć i odstawić na 3 godziny w ciepłe miejsce. Dodać esencje waniliową i wymieszać ciasto do połączenia składników. Jeśli użyjecie cukru waniliowego należy go dodać razem z brązowym na początku (pkt. 1).  Przelać do foremki, wyłożyć owocami i odstawić na 45 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik  do 180°C i piec około 40 minut.

Widoczną na zdjęciach zakładkę do książek wykonała własnoręcznie moja Agnieszka, a obejrzeć więcej jej rękodzieła można tutaj na Facebooku.
Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Smaczna drożdżówka!
    Chętnie bym się poczęstowała, bo chce mi się czegoś drożdżowego.:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. super:) pomysł zapisuje na pewno wykorzystam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda super, dziękujemy za zdjęcie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wszystkim miłośnikom dobrej kuchni życzę zdrowych i spokojnych Świąt Wielkanocnych.

    OdpowiedzUsuń