niedziela, 28 stycznia 2018

Wegańskie smarowidło z ciecierzycy i suszonych pomidorów

Po prawie pięciu latach absencji na blogu wracam i to z wegańskim przepisem. W Polsce niezwykle trudno kupić tanie i dobre wegańskie i wegetariańskie smarowidła do chleba. Bez problemu dostępny jest jedynie hummus, ale jego jakoś pozostawia wiele do życzenia. Wykonanie tego typu pasty w domu nie jest skomplikowane i bez problemu wykona ją każdy, nawet początkujący domowy kucharz.


Składniki:
·         200 g ciecierzycy,
·         100 g suszonych na słońcu pomidorów,
·         jedna duża cebula,
·         trzy ząbki czosnku,
·         anyż gwiazdkowy,
·         sól, pieprz do smaku,
·         ziele angielskie, liść laurowy

Ciecierzycę przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego. Proszę zostawić troszkę wody po gotowaniu, gdyż posłuży nam ona do rozrzedzenia pasty. Cebulę smażymy na złoto z dodatkiem anyżu gwiazdkowego, pod koniec smażenia dodajemy rozgniecione ząbki czosnku. Wszystkie składniki miksujemy na gładko (oczywiście bez ziela, liścia i anyżu), dodajemy sól i pieprz do smaku. Gotowe, smacznego. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz