A żaden tort bez pysznego biszkopta nie istnieje i musi to być taki na samych jajkach bez proszku do pieczenia. Nie jest to wcale trudne, choć może być kłopotliwe dla kuchennych laików.
Wypróbowałem kilkanaście różnych przepisów, omijając szerokim łukiem te, w których znajdował się proszek do pieczenia. Taki przepis z proszkiem znalazłem m.in. w książce "Szef kuchni po godzinach" Gordona Ramsaya. Dzisiejszy biszkopt oprócz łatwości przygotowania jest najlepszy w smaku. Wymaga wprawnej ręki lub dobrego robota do ubijania białek.
Składniki:
- 8 dużych jajek
- 120 g mąki tortowej 450
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 220 g cukru pudru
- szczypta soli
Piec na kratce na środkowym poziomie w 180°C, 25-30 minut, grzałki góra i dół.
Z podanych składników wyrośnie pyszny biszkopt, który można przeciąć na trzy, nasączyć, przełożyć ulubionym kremem i gotowe.
Na zdjęciu Tort Biedronka zrobiony dla naszego małego jubilata, przepis wkrótce. Warstwy były pieczone oddzielnie ze względu na użycie barwników i mniejszej tortownicy z ¼ porcji.
Smacznego!
Super jest taki kolorowy biszkopt:)
OdpowiedzUsuńSporo pracy z tym kolorowaniem, ale efekt wart wysiłku.
UsuńWidzę, że ten biszkopt ostatnio króluje na stronach. Różnica u mnie jest mała, bo ja nie smaruję tortownicy niczym, a na dno kładę papier. Masz rację, to najlepszy biszkopt i zawsze wychodzi więc ja również go polecam
OdpowiedzUsuńFaktycznie Twój przepis jest prawie identyczny. Propagować go trzeba, bo jak sama piszesz zawsze wychodzi i jest najlepszy. :)
Usuńtak jeszcze biszkopta nie robiłam, chętnie spróbuję:) każdy lubi torty im ładniejsze tym większy żal żeby go pokroić:)
OdpowiedzUsuńSpróbuj upiec i nie miej żalu go pokroić. Smak Ci to wynagrodzi.
UsuńDobrze, ze tu trafilam bo jeszcze w tym tygodniu stane przed proba upieczenia torta tortow! :D
OdpowiedzUsuńDziekuje za przepis ;)
Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie.
UsuńŚwietny przepis, jutro wykorzystam :-) wyszukuję przepisy bez proszku do pieczenia.
OdpowiedzUsuńMam tylko pytanie, czy ciasto wkładać do rozgrzanego piekarnika (moja mama wszystkie ciasta wkłada do zimnego i dopiero nastawia temperaturę i czas) i czy gorące od razu wyciągnąć w piekarnika, czy tam wystudzać.
Może i banalne pytania, ale ja specem nie jestem i będzie to pierwszy w życiu mój tort. :-)
Ja wkładam do nagrzanego piekarnika i po upieczeniu wyciągam. Jeśli wyrósł nierówno odwracam i kładę na deskę z papierem do pieczenia.
UsuńŻyczę powodzenia! :)
Dziękuję za szybką odpowiedź, wskazówki na pewno zastosuję. :-)
UsuńJakie fajne kolorki :)
OdpowiedzUsuńJa od ponad roku piekę biszkopt rzucany, też bez proszku do pieczenia i wychodzi idealny, płaski jak stół:-), zawsze wyrasta równo:-)
OdpowiedzUsuńTorcik wygląda wspaniale taki kolorowy:-)