piątek, 22 lutego 2013

Tort Biedronka.

W zeszłym roku na 6 urodziny Potomek zamówił sobie tort z Zygzakiem McQueenem. Cukiernia wykonała zamówienie, tort był smaczny, ale dekoracja pozostawiała wiele do życzenia. Był to rysunek z jakiejś bliżej nieokreślonej masy cukrowo-żelatynowej, która w temperaturze pokojowej zaczęła się rozpływać. Poza tym cena nie zachęcała do ponownych zakupów.

W tym roku po wielogodzinnych naradach postanowiliśmy tort wykonać samodzielnie. Zamówiliśmy barwniki spożywcze i tu dobra rada: nie kupujcie tanich, niewiadomego pochodzenia na Allegro i nie w pakietach po kilkanaście kolorów, lecz sprawdzonego producenta barwy podstawowe.
Projekt powstał w głowie Agi czyli KoralikiSol. Biszkopt mamy wypróbowany, krem czekoladowy też, pozostawała masa cukrowa jako że nigdy jej nie robiliśmy.
Przepis na biszkopt jest tutaj. Ciasto na każdą warstwę przygotowujemy z ¼ porcji przepisu podstawowego,użyliśmy  tortownicy średnicy 22 cm. Barwniki trzeba rozpuścić w małej ilości wody, dosłownie 5 ml i dodać do utartych żółtek.

Składniki kremu czekoladowego:

  • 120 g gorzkiej czekolady min 62% kakao
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżka dobrego alkoholu, ja daję ciemny rum (opcjonalnie)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 100 ml schłodzonej śmietanki 36%
  • szczypta soli
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać kakao, kawę, alkohol i wodę, wymieszać. Żółtko utrzeć z cukrem na gładką masę, białko ubić z szczyptą soli na sztywno. Śmietankę również ubić.
Do czekolady dodajemy najpierw żółtko, mieszamy. Potem białko i ponownie tym razem delikatnie mieszamy. Masę czekoladową dodajemy do śmietanki i łączymy z wyczuciem.

Składniki lukru plastycznego:

  • 400 g cukru pudru
  • 50 g glukozy
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 35 ml wody
Sposób przygotowania z pozoru wydaje się trudny, należy pamiętać o tym by cukier puder był bardzo drobno zmielony. Jeśli sami to robimy, zróbmy to co najmniej dwa razy bardzo dokładnie. Im lepszy gatunkowo cukier i im drobniejszy tym masa cukrowa jest bardziej plastyczna i łatwiejsza w nakładaniu.
Szczegółowy sposób przygotowania wraz ze zdjęciami jest na blogu Domowe Wypieki, skąd my też się uczyliśmy. Barwiki dodajemy do podgrzanej żelatyny rozpuszczonej w wodzie.

Wykonanie tortu:

  • pieczemy po kolei kolorowe biszkopty (ok 13 minut jeden)
  • przygotowujemy krem czekoladowy
  • biszkopty przekładamy kremem czekoladowym i odstawiamy do schłodzenia na ok. godzinę
  • przygotowujemy lukier plastyczny
  • smarujemy boki i górę toru Nutellą ( krem w temp. pokojowej) i wkładamy do lodówki na 30 minut
  • dekorujemy tort masą cukrową i przechowujemy w lodówce, aż do podania



Smacznego!



4 komentarze:

  1. piękny tort i widzisz nie płaca się zamawiać gotowych z cukierni:) dużą większą frajdę ma się z własnoręcznych takich małych arcydzieł, jak dla mnie rewelacja, pięknie Ci wyszedł i w środku i na zewnątrz:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ładna biedroneczka :)i cudne kolory w środku. ja jakiś czas temu miałam tez zamówenie na biedronke ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ohoho dopiero teraz zobaczyłam tą cudną biedronkę- mistrzostwo!

    OdpowiedzUsuń