wtorek, 5 lutego 2013

Smerfowy sernik dla niejadka.

Wersja dla dzieci.


Nie jestem zwolennikiem sztucznych barwników, używam ich tylko w celu pokolorowania ciast i deserów dla dzieci. Nasz siedmioletni niejadek nie przepada za ciastami, ale ten sernik spałaszował, aż mu się uszy trzęsły. Tym sposobem zjada twaróg, którego pod białą postacią z chlebem nie ruszy.

Składniki masy serowej:

  • 750 g domowego twarogu
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 jajka
  • 200 g drobnego cukru
  • aromat migdałowy (kilka kropel)w wersji dla dzieci
  • 50 ml amaretto w wersji dla dorosłych
  • kolorowe kuleczki do ozdoby
  • płatki migdałów do ozdoby
Przygotowujemy kruche ciasto według tego przepisu.
Twaróg mielimy trzykrotnie do uzyskania kremowej konsystencji i mieszamy z mascarpone. Cukier ucieramy z jajkami na gładko. Łączymy składniki masy serowej i wylewamy na upieczony kruchy spód.
Pieczemy 90 minut w temperaturze 130°C do suchego patyczka. Proponuje podać dzieciom do sernika bitą śmietanę lub lody waniliowe.
Wersja dla dorosłych z amaretto i migdałami.
Smacznego!

7 komentarzy:

  1. Nie dziwię się, ze niejadek spałaszował :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sernik jak chmurka :)
    Widziałam błękitne serniki, ale tylko na zimno. Bardzo oryginalny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję wszystkim za miłe komentarze i zapraszam częściej. :)

    OdpowiedzUsuń