Wersja dla dzieci.
Składniki masy serowej:
- 750 g domowego twarogu
- 250 g serka mascarpone
- 4 jajka
- 200 g drobnego cukru
- aromat migdałowy (kilka kropel)w wersji dla dzieci
- 50 ml amaretto w wersji dla dorosłych
- kolorowe kuleczki do ozdoby
- płatki migdałów do ozdoby
Twaróg mielimy trzykrotnie do uzyskania kremowej konsystencji i mieszamy z mascarpone. Cukier ucieramy z jajkami na gładko. Łączymy składniki masy serowej i wylewamy na upieczony kruchy spód.
Pieczemy 90 minut w temperaturze 130°C do suchego patyczka. Proponuje podać dzieciom do sernika bitą śmietanę lub lody waniliowe.
Wersja dla dorosłych z amaretto i migdałami.
Smacznego!
ale świetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńI do tego smaczny. :)
Usuńprzepiękny :)
OdpowiedzUsuńNie dziwię się, ze niejadek spałaszował :)
OdpowiedzUsuńSernik jak chmurka :)
OdpowiedzUsuńWidziałam błękitne serniki, ale tylko na zimno. Bardzo oryginalny pomysł :)
bardzo smerfny ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję wszystkim za miłe komentarze i zapraszam częściej. :)
OdpowiedzUsuń