czwartek, 28 lutego 2013

Ekstrakt cytrynowy i pomarańczowy

Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami i najwyższa pora zadbać o to, by Wasze świąteczne wypieki wspaniale pachniały naturalnymi aromatami pomarańczy lub cytryny. Stosunek nakładu pracy do efektu jest odwrotnie proporcjonalny tzn. roboty przy tym niewiele, a aromat ukryty w butelkach ma wielką moc. Wyobraźcie sobie sernik pomarańczowy czy keks aromatyzowany tymi esencjami.


Składniki:

  • otarta skórka z dwóch wyparzonych pomarańczy, cytryn
  • 330 ml czystej wódki 50%


Skórki owocowe wkładamy do szczelnie zamykanej butelki lub słoiczka, które wcześniej wyparzyliśmy. Zalewamy alkoholem i odstawiamy w ciemne miejsce na co najmniej dwa tygodnie, ale najwięcej aromatu będzie po dwóch miesiącach. Przynajmniej raz na tydzień wstrząsnąć. Jeśli zrobimy dużo esencji to po kilku miesiącach należy usunąć skórki i wtedy jak nalewka może stać latami i nabierać smaku.
Smacznego!

1 komentarz:

  1. Robię podobnie tylko używam słabszej wódki i czasem dodaję różnych przypraw np. do pomarańczowej kawałek laski wanilii.

    OdpowiedzUsuń