piątek, 8 lutego 2013

Zakupy w antykwariacie.

Lubię książki. Lubię czytać. Mam takie tygodnie, że nie dotykam książek. Potem nadrabiam zaległości i czytam do białego rana. Szczególnie lubię opasłe tomiszcza, a najlepiej sagi, bo wiem że się tak szybko nie skończą. Książki kulinarne to mój mały konik, mam ich całkiem sporo i ciągle kupuję nowe. Choć nie zawsze są to nowe z księgarni, ale jak te na zdjęciu używane z antykwariatu.
"Kucharka Litewska" została wydana po raz pierwszy w 1854 roku i jest to wznowienie z 1985. Jak pisze w przedmowie wydawca jest to przede wszystkim dokument epoki, szeroko pojętej kultury życia codziennego, języka, itp.
"Cymes czyli kuchnia żydowska" jest próbą przybliżenia tradycji żydowskiej sztuki kulinarnej. Są w niej takie perełki jak tytułowy cymes, czulent czy kugel. Dania typowe dla tej  kuchni są dla nas niecodzienne i trochę egzotyczne jak zupa z wina czy sos ogórkowy z bułką.
"Krupnioki i moczka" czyli gawędy o kuchni śląskiej. Są tu potrawy bardziej wyszukane, ale też zwyczajne i proste, a nawet ubogie. Wymienię tylko kilka z ponad stu dań: schab po sztygarsku, nieśmiertelna wodzionka, parzybroda z żeberkami, pieczeń huzarska na kwaśno.
W każdej z tych książek, nie tylko w tych trzech wymienionych, miłośnik kuchni znajdzie sporo informacji historycznych i na prawdę sporo ciekawych i zapomnianych przepisów.
Na koniec mam zagadkę: w której z książek na zdjęciu używa się do przygotowania potraw nasion konopi?

7 komentarzy:

  1. Mam "Krupnioki i moczka", dostałam od Teściowej i jutro będę robić rolady z przepisu z tej książeczki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest tam sporo ciekawych przepisów do wypróbowania. Sam mam kilka do wypróbowania w najbliższym czasie.

      Usuń
  2. odpowiedź na zagadkę Kuchnia Białoruska? :) ja również uwielbiam takie stare książki, jest w nich wiele świetnych przepisów :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja mam kuchnię francuską, wydanie z 1990 r i często z niej korzystałam.Naleśniki uczyłam się przyrządzać właśnie z tej książki.

    OdpowiedzUsuń
  4. Nasion konopi używa się w "Kuchni Litewskiej". :)

    OdpowiedzUsuń