wtorek, 19 lutego 2013

Najlepszy biszkopt Kuchni Polskiej.

Kto z nas nie lubi tortów, niech pierwszy rzuci biszkoptem! Nic nie leci... To wszyscy lubią!
A żaden tort bez pysznego biszkopta nie istnieje i musi to być taki na samych jajkach bez proszku do pieczenia. Nie jest to wcale trudne, choć może być kłopotliwe dla kuchennych laików.
Wypróbowałem kilkanaście różnych przepisów, omijając szerokim łukiem te, w których znajdował się proszek do pieczenia. Taki przepis z proszkiem znalazłem m.in. w książce "Szef kuchni po godzinach" Gordona Ramsaya. Dzisiejszy biszkopt oprócz łatwości przygotowania jest najlepszy w smaku. Wymaga wprawnej ręki lub dobrego robota do ubijania białek.

Składniki:

  • 8 dużych jajek
  • 120 g mąki tortowej 450
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 220 g cukru pudru
  • szczypta soli
Żółtka należy utrzeć z połową cukru na białą, puszystą masę. Białka ze szczyptą soli ubijać, powoli dodając resztę cukru po łyżeczce, aż do uzyskania sztywnej piany. Z miski po odwróceniu piana nie ma prawa wylecieć, musi się trzymać jak przyklejona. Połączyć najpierw obie masy jajeczne. Dodać przesiane, połączone wcześniej mąki i dokładnie wymieszać. Przy tych czynnościach trzeba być bardzo delikatnym  aby zachować sztywność białek. Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować masłem. Wlać ostrożnie ciasto i  wyrównać.
Piec na kratce na środkowym poziomie w 180°C, 25-30 minut, grzałki góra i dół.
Z podanych składników wyrośnie pyszny biszkopt, który można przeciąć na trzy, nasączyć, przełożyć ulubionym kremem i gotowe.
Na zdjęciu Tort Biedronka zrobiony dla naszego małego jubilata, przepis wkrótce. Warstwy były pieczone oddzielnie ze względu na użycie barwników i mniejszej tortownicy z ¼ porcji.
Smacznego!

13 komentarzy:

  1. Super jest taki kolorowy biszkopt:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sporo pracy z tym kolorowaniem, ale efekt wart wysiłku.

      Usuń
  2. Widzę, że ten biszkopt ostatnio króluje na stronach. Różnica u mnie jest mała, bo ja nie smaruję tortownicy niczym, a na dno kładę papier. Masz rację, to najlepszy biszkopt i zawsze wychodzi więc ja również go polecam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie Twój przepis jest prawie identyczny. Propagować go trzeba, bo jak sama piszesz zawsze wychodzi i jest najlepszy. :)

      Usuń
  3. tak jeszcze biszkopta nie robiłam, chętnie spróbuję:) każdy lubi torty im ładniejsze tym większy żal żeby go pokroić:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj upiec i nie miej żalu go pokroić. Smak Ci to wynagrodzi.

      Usuń
  4. Dobrze, ze tu trafilam bo jeszcze w tym tygodniu stane przed proba upieczenia torta tortow! :D
    Dziekuje za przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny przepis, jutro wykorzystam :-) wyszukuję przepisy bez proszku do pieczenia.

    Mam tylko pytanie, czy ciasto wkładać do rozgrzanego piekarnika (moja mama wszystkie ciasta wkłada do zimnego i dopiero nastawia temperaturę i czas) i czy gorące od razu wyciągnąć w piekarnika, czy tam wystudzać.

    Może i banalne pytania, ale ja specem nie jestem i będzie to pierwszy w życiu mój tort. :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja wkładam do nagrzanego piekarnika i po upieczeniu wyciągam. Jeśli wyrósł nierówno odwracam i kładę na deskę z papierem do pieczenia.
      Życzę powodzenia! :)

      Usuń
    2. Dziękuję za szybką odpowiedź, wskazówki na pewno zastosuję. :-)

      Usuń
  6. Ja od ponad roku piekę biszkopt rzucany, też bez proszku do pieczenia i wychodzi idealny, płaski jak stół:-), zawsze wyrasta równo:-)
    Torcik wygląda wspaniale taki kolorowy:-)

    OdpowiedzUsuń