wtorek, 30 lipca 2013

Tartaletki z cielęciną po prowansalsku

Przepis ten czekał na publikację ładnych kilka tygodni, ale w końcu jest. Polecam szczególnie kruche ciasto, jest rewelacyjne w smaku i pasuje zarówno do mięs jak, i warzyw. Połączenie delikatnej cielęciny, wina i subtelnych ziół mile drażni kubki smakowe na ciepło i na zimno.

   Kruche ciasto:
·         250g mąki krupczatki
·         150g ciepłego masła
·         1 łyżeczka drobnoziarnistej soli
·         Szczypta drobnego cukru
·         1 jajko
·         1 łyżka zimnego mleka
Usypać wzgórek z mąki i zrobić w nim wgłębienie. Włożyć w nie masło, wsypać sól, cukier i wbić jajko. Wymieszać i połączyć składniki. Powoli zagarniać mąkę i ugniatać, aż ciasto będzie miało ziarnistą konsystencję. Wlać mleko i połączyć z resztą ciasta. Ugniatać na gładką masę, uformować kulę, owinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki.
Ciasto cieńko rozwałkować i wyłożyć nim foremki. Włożyć do lodówki na pół godziny. Po wyjęciu podziurkować spód ciasta widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia i nasypać do środka suchej fasoli (zapobiegnie to wyrastaniu ciasta). Piekarnik nagrzać do 190⁰C. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 170⁰C i piec bez fasoli i papieru przez kolejne 5 minut.
Po upieczeniu nie wyjmować ciasta z foremek.

Nadzienie:
·         1 kg górki cielęcej
·         30 g klarowanego masła
·         Butelka wina Soave
·         1 marchewka
·         2 gałązki selera naciowego
·         2 ziarenka ziela angielskiego
·         2 świeże listki laurowe
·         Świeże zioła: rozmaryn, oregano, majeranek, tymianek, bazylia, mięta pieprzowa
·         4 szalotki
·         1 jajko
·         Sól i pieprz
·         Świeże figi
·         100 g świeżo zmielonego sera gruyere
Mięso pokroić w kostkę i podsmażyć na klarowanym maśle. W garnku zagrzać wino z marchewką, selerem naciowym, zielem angielskim i liściem laurowym. Do wywaru dodać po dwie gałązki rozmarynu i tymianku. Dusić około 30 minut. W tym czasie podsmażyć drobno pokrojoną szalotkę. Mięso odłowić i zmielić. Dodać do niego szalotkę, posiekane zioła, jajko oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać. Masę nałożyć do tartaletek, ozdobić grubymi plastrami figi i posypać serem. Wstawić do nagrzanego do 180⁰C piekarnika i piec do zrumienienia się sera około 15 minut.
Podawać na zimno lub na gorąco.
Smacznego!


4 komentarze:

  1. Aż ślinka leci. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. oryginalne, zrobię je w wersji mini, na przekąskę:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają rewelacyjnie! :) aż sama muszę wypróbować tego przepisu. Od jakiegoś czasu śledzę tego bloga i muszę przyznać że częściowo zainspirował mnie do stworzenia własnego :) prowadzę bloga http://twojmlunch.blogspot.com/ o zdrowych i łatwych w przygotowaniu posiłkach do pracy na lunch. A może Pan ma jakiś pomysł na mLunch do pracy? Prosty i szybki w przygotowaniu i przede wszystkim zdrowy? Chętnie podzieliłabym się Pana przepisem na moim blogu udostępniając przy tym link do Pana bloga. :)

    OdpowiedzUsuń