czwartek, 21 marca 2013

Śniadaniowe mleczne bułki kukurydziane

Bułka ta jest idealna na słodkie śniadanie. Szczególnie dobrze smakuje z miodem gryczanym lub dżemem truskawkowym. Jest też świetnym dodatkiem do serów. Przypadnie na pewno do gustu naszym milusińskim ze względu na lekko żółtą barwę i delikatny smak.


Składniki:

  • 200 g mąki kukurydzianej
  • 400 g mąki poznańskiej 500
  • 350 ml letniego mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
Drożdże rozpuścić w mleku i odstawić na 10 minut. Wymieszać w misce wszystkie sypkie składniki i dolać mleko. Wymieszać drewnianą łyżką do połączenia. Wyłożyć na stolnicę i wyrabiać 10 minut, aż ciasto będzie zwarte i sprężyste. Odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny do podwojenia objętości, czas może być inny w zależności od temperatury pomieszenia. Następnie ponownie przez minutę wyrabiać ciasto. Uformować bułki i dać im godzinę na podrośnięcie.

Piekarnik nagrzać do 200°C z blachą na najniższym poziomie, grzałki góra i dół. Blachę z bułkami wstawić na środkowy poziom. Na dolną blachę wylać ok 200 ml wrzącej wody, uwaga pryska!
Piec przez 30 minut, aż bułki się pięknie zrumienią.
Smacznego!

5 komentarzy: