poniedziałek, 11 marca 2013

Sernikobrownies z wiśniami

Sernik ten pierwszy raz jadłem w wykonaniu mojego przyjaciela i od razu stwierdziłem, że jest to genialne połączenie smaku tradycyjnego sernika i czekolady z owocami. Wtedy były to maliny, ale kwaśne wiśnie doskonale przełamują słodycz brownies. Robiłem go od tego czasu wielokrotnie i w różnych proporcjach, aż w końcu doszedłem do receptury, która według mnie, mojej rodziny i znajomych jest doskonała. Nie może być większej pochwały niż to, że rodzinna mistrzyni wypieków czyli Babcia po spróbowaniu była zachwycona smakiem i od razu pytała o przepis. Z reguły bywa odwrotnie.


Składniki:

  • 100 g gorzkiej czekolady ( używam E.Wedel)
  • 100 g masła
  • 250 g drobnego cukru ( mielę zwykły na puder)
  • 5 jajek
  • 55 g mąki pszennej tortowej
  • 750 g domowego twarogu
  • 100 ml słodkiej śmietanki 36%
  • łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • łyżeczka esencji waniliowej
  • 450 g wydrylowanych wiśni ( mogą być mrożone)

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Masło z 100 g cukru utrzeć na jednolitą masę. Dodać pojedynczo dwa jajka i dobrze zmiksować po każdym. Powoli wlewać ostudzaną czekoladę nie przerywając miksowania. Dodać mąkę i zdecydowanie wymieszać drewnianą łyżką.
Twaróg i obie śmietanki blenderem zmiksować na gładką masę. Dodać 3 jajka, resztę cukru, esencje waniliową i miksować do połączenia.
Do tortownicy o średnicy 22 cm wlać najpierw masę czekoladową i na niej ułożyć równomiernie wiśnie. Na wierzch wylać masę sernikową, wyrównać.  Wstawić do nagrzanego do 170°C, piec 40 minut. Zmniejszyć temperaturę do 130°C i piec kolejne 40 minut lub dłużej, aż ruszony sernik nie będzie się bujał jak galareta.
Studzić w uchylonym piekarniku. Najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce.
Przepis ten w trochę innych proporcjach można znaleźć zarówno na blogu White Plate jak i na Moich Wypiekach.
Smacznego!


8 komentarzy:

  1. pysznie wygląda, oj chętnie bym zjadła taki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Patrząc na zdjęcia, wierzę, że smakuje obłędnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam, pyszna klasyka ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Dodam nieskromnie, że wygląd to nic. Smak ma genialny! Kto jadł, ten wie. Kto nie, niech szybko sobie upiecze. Dziękuję wszystkim za miłe komentarze i pozdrawiam serdecznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam sernikobrownies z wiśniami, z malinami, ach! To wspaniałe ciasto, genialne, masz rację.:)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń