Na początek mała prośba. :) Startuję w konkursie kulinarnym, w którym mogę wygrać atrakcyjny sprzęt
kuchenny. Proszę o głosowanie na mój przepis KWIATOWA UCZTA Z PIECZONĄ KACZKĄ.
Głosujący mogą wygrać drobny sprzęt kuchenny np. grill elektryczny czy blender.
Głosować można tutaj.
Teraz pora na przepis. Gruszka, orzechy włoskie i ser z niebieską nitką pleśni doskonałe podkreślają smak pieczonej kaczki, a barwne kwiaty to uczta nie tylko dla oczu.
Sałatka:
- 2 połówki piersi z kaczki ze skórą
- 1 dojrzała gruszka
- garść orzechów włoskich
- 80 g sera Dor Blue
- 100 g szpinaku baby
- łyżeczka soku z cytryny
- kilka jadalnych kwiatów np. dzika róża, niecierpek, bratek, mlecz, stokrotka
Dressing:
- 100 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 ząbek drobno posiekanego czosnku
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Piekarnik rozgrzać do 180⁰C. Piersi z kaczki położyć na
zimnej grillowej patelni skórą do dołu. Smażyć aż skórka się wytopi i
zarumieni. W tym czasie w rozgrzanym piekarniku opiekać orzechy przez około 5
minut. Kaczkę na patelni wstawić do piekarnika i piec w 180⁰C przez 8-10 minut
w zależności od grubości piersi. Gruszkę pokroić na cienkie plasterki i skropić
sokiem z cytryny. Aby przygotować dressing w małej miseczce wymieszać olej, sok
z cytryny, czosnek, sól i pieprz.
Na talerzach położyć kolejno: liście szpinaku, plastry
kaczki i gruszki, posypać orzechami i pokruszonym serem, polać dressingiem, ozdobić
jadalnymi kwiatami.
Smacznego.
świetnie wygląda:)
OdpowiedzUsuńprzepiękna kompozycja....
OdpowiedzUsuń