Składniki na dwie babki:
- zaczyn pszenny 500 g (szczegóły poniżej)
- mąka pszenna tortowa ok 600 g
- masło 100 g
- 10 żółtek
- 1 jajko
- cukier trzcinowy 100 g
- bakalie według uznania (dałem daktyle, żurawinę i duże rodzynki)
- esencja waniliowa 50 g (własnej produkcji czyli wódka i dużo lasek wanilii plus kilka miesięcy leżakowania)
- sok z jednej cytryny
- łyżka soli morskiej
Zaczyn dokarmiamy następująco:
- dwie łyżki zakwasu żytniego, szklanka mąki pszennej chlebowej 720 i szklanka mleka tłustego czas trwania 5-6h
- szklanka mąki pszennej chlebowej 720 i szklanka mleka tłustego czas 10-12h
- pół szklanki mąki pszennej 720 i pół szklanki mleka tłustego czas 3-4h
Kiedy ciasto wypełni formę wstawiamy do nagrzanego do 180 °C piekarnika i pieczemy 40 minut jeśli robimy jedną babę, 60 minut jeśli dwie. Wyjmujemy z formy, odwracamy i dopiekamy w 160°C do apetycznego zbrązowienia.
Jak nasze pyszne babki przestygną polewamy je lukrem cytrynowym wykonanym z ok. 8 łyżek białego cukru i soku z jednej cytryny. Lukier taki jest przeźroczysty i podkreśla smak ciasta.
Rewelacyjnie smakuje z kwaśną śmietaną lub sosem waniliowym.
Babka nie kruszy się i zachowuje długo świeżość, kto jadł chleb na zakwasie ten wie o co chodzi. :)
Smacznego!
Oj ciekawa baba.Bardzo.Zakwas mnie bardzo interesuje i lubię zakwasowe wypieki.Chyba dość zwarta jest,prawda? Tak wygląda na zdjęciach.
OdpowiedzUsuńPozdrowienia!
Ciekawy przepis!
OdpowiedzUsuńMoże odłożę więcej zakwasu przy kolejnym pieczeniu chleba i spróbuję.. :)
Zrobię na Święta :)
OdpowiedzUsuńcudo
OdpowiedzUsuńja babki nie piekłam ,chociaż Panettone to jednak baba, a także Colombe i inne ciasta na zakwasie i uważam ,ze są rewelacyjne
Nigdy nie robiłam babki na zakwasie. Wygląda kusząco i ciekawie.
OdpowiedzUsuńPrzyznaje, ze nie jadlam jeszcze slodkich wypiekow na zakwasie (albo nie pamietam, ale raczej bym pamietala ;)). Zdecydowanie do zrobienia. :)
OdpowiedzUsuńwitam,
OdpowiedzUsuńmogę prosić o kontakt chciałabym zadać kilka pytań dotyczących slow food. a.sobala@onet.eu
z góry dziękuje
Ciepłych, rodzinnych, pełnych miłości i nadzieji - i oczywiście - smakowitych Swiąt Wielkanocnych :) Pozdrawiam wiosennie i słonecznie :)
OdpowiedzUsuńco to znaczy:
OdpowiedzUsuń"Zaczyn dokarmiamy następująco:..."
co oznaczają podane godziny??
Ojciec Dyrektor mam właśnie nadmiar zakwasu.To chyba najlepszy pomysł na jego spożytkowanie
OdpowiedzUsuńKasiaaaa24- Dziękujemy i pozdrawiamy również. :)
OdpowiedzUsuńAnonimowy- podane godziny to czas trwania każdej fazy dokarmiania.
Bardzo bardzo dziękuję za komentarz i link! TO cudo będzie robione w weekend :)
OdpowiedzUsuńPrzepraszam, ale komentarze do starszych postów są moderowane. Za dużo miałem anglojęzycznego spamu. Dziękuję i pozdrawiam.
UsuńNie szkodzi :) Przyszłam sobie znowu popatrzeć na to cudo :)
Usuń