Çorba to po turecku zupa. W przeciwieństwie do Polski, gdzie zupa jest najczęściej daniem typowo obiadowym, w Turcji zupę jada się na śniadanie, obiad i kolację. Podaje się ją zarówno w wykwintnych restauracjach, jak i w najtańszych lokalach.
Typowa turecka zupa jest przygotowywana na wywarze mięsnym, rzadziej na wodzie. Zupy zagęszcza się mąką, mieszaniną żółtek z sokiem z cytryny lub jogurtem. Podawane są letnie, a zdarza się, że wręcz zimne. Nie jest to niedopatrzenie kucharza, tak się jada zupy w Turcji. Oczywiście każdej zupie obowiązkowo musi towarzyszyć chleb (ekmek)!
Informacje z Turcja w sandałach.
Składniki:
- 2 litry wywaru drobiowego lub warzywnego
- ½ szklanki kaszy bulgur
- ½ szklanki czerwonej soczewicy
- ok 50 gram masła
- jedna biała cebula
- jedna czerwona cebula
- jedna szalotka
- łyżeczka słodkiej papryki
- puszka pomidorów (wersja zimowa, latem tylko świeże!)
- świeża mięta
- łyżeczka octu winnego
- łyżeczka suszonej mięty (opcjonalnie)
- sól, pieprz do smaku
Jak ktoś lubi mocno miętowy smak to należy zaparzyć suszoną mięte i po przecedzeniu dodać do zupy. Choć według mnie świeża w zupełności wystarczy.
Na talerzu posypać świeżą miętą i gotowe.
Smacznego!!!
Czy aby od tej kaszy nie bulgocze w brzuchu?
OdpowiedzUsuńBo ma taką nazwę dziwną:)))
Soczewicę uwielbiam.
Karolu, jeśli masz chwilę to zapraszam do mnie na blog - jest tam zapis audycji radiowej z poniedziałku, której byłem gościem - prowadzący wspomina Ciebie jako inspiratora buraczkowego carpaccia :-)
OdpowiedzUsuńbulgur jaki ma byc? sa rozne grubosci, pzdr
OdpowiedzUsuńjaka grubosc bulguru?
OdpowiedzUsuń