środa, 23 marca 2011

Ezo gelin çorbası czyli zupa z soczewicy i kaszy bulgur.


Çorba to po turecku zupa. W przeciwieństwie do Polski, gdzie zupa jest najczęściej daniem typowo obiadowym, w Turcji zupę jada się na śniadanie, obiad i kolację. Podaje się ją zarówno w wykwintnych restauracjach, jak i w najtańszych lokalach.
Typowa turecka zupa jest przygotowywana na wywarze mięsnym, rzadziej na wodzie. Zupy zagęszcza się mąką, mieszaniną żółtek z sokiem z cytryny lub jogurtem. Podawane są letnie, a zdarza się, że wręcz zimne. Nie jest to niedopatrzenie kucharza, tak się jada zupy w Turcji. Oczywiście każdej zupie obowiązkowo musi towarzyszyć chleb (ekmek)!
Informacje z Turcja w sandałach.


Składniki:
  • 2 litry wywaru drobiowego lub warzywnego
  • ½ szklanki kaszy bulgur
  • ½ szklanki czerwonej soczewicy
  • ok 50 gram masła
  • jedna biała cebula
  • jedna czerwona cebula
  • jedna szalotka
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • puszka pomidorów (wersja zimowa, latem tylko świeże!)
  • świeża mięta
  • łyżeczka octu winnego
  • łyżeczka suszonej mięty (opcjonalnie)
  • sól, pieprz do smaku
Cebule obrać, posiekać i poddusić na maśle, pod koniec wlać ocet i zredukować. Zdjąć z ognia i dodać słodką paprykę dokładnie mieszając.  Pomidory podsmażyć na patelni, aż uzyskają konsystencje przecieru. Połączyć smażone warzywa z wywarem i zagotować, po czym wrzucić soczewicę, bulgur  i gotować na małym ogniu około 20 minut.
Jak ktoś lubi mocno miętowy smak to należy zaparzyć suszoną mięte i po przecedzeniu dodać do zupy. Choć według mnie świeża w zupełności wystarczy.
Na talerzu posypać świeżą miętą i gotowe.
Smacznego!!!


4 komentarze:

  1. Czy aby od tej kaszy nie bulgocze w brzuchu?
    Bo ma taką nazwę dziwną:)))
    Soczewicę uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Karolu, jeśli masz chwilę to zapraszam do mnie na blog - jest tam zapis audycji radiowej z poniedziałku, której byłem gościem - prowadzący wspomina Ciebie jako inspiratora buraczkowego carpaccia :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. bulgur jaki ma byc? sa rozne grubosci, pzdr

    OdpowiedzUsuń
  4. jaka grubosc bulguru?

    OdpowiedzUsuń