poniedziałek, 12 września 2011

Laboratorium Smaku - Kolacja Serowa - ZAPROSZENIE

30.IX.2011 o godzinie 19.00 zapraszamy na Kolację Serową w Restauracji DAKAWO - Bydgoszcz/Niemcz, ul. Bydgoska 22
Sery zaprezentuje, poda i opowie o nich Brzuchomówca -
 Eugeniusz "geniusz" Gieno Mientkiewicz - największy w Polsce i poza jego granicami propagator, znawca i człowiek opętany przetworami z polskiego mleka.

Posłuchajcie co ma do powiedzenia o serach...


Ser to tylko sposób na przechowanie mleka. 
Ale jednocześnie jest bodaj najlepszym wskaźnikiem naszej kulinarnej kultury. 
Niesie ze sobą tradycję, wysublimowanie smaków, uważność na przyrodę. 
Ser to produkt chyba najsilniej związany z miejscem w którym powstaje. 
Ważne tu jest wszystko. 
Klimat, roślinność, rasy zwierząt i tysiące innych czynników, o których póki co ludzkość nie ma pojęcia a serowarzy wyczuwają intuicyjnie. 
Ser to produkt zmieniający się w czasie, osiągający niebywałe poziomy wyrafinowania.
Potrafi być jednocześnie codzienny i odświętny, cieszy nas czasem jego świeżość i młodość, a czasem wielka dojrzałość, niemal mądrość, bo to balansowanie na granicy pełni a zepsucia. 

Przez lata wydawało nam się, że w Polsce jesteśmy pozbawieni tego bogactwa, którym szczycą się Francuzi, Włosi, Szwajcarzy, Holendrzy, Austriacy, Niemcy – niemal wszystkie narody Europy. 
Nasza tak pięknie opisywana w „Panu Tadeuszu” sernica została spustoszona przez socjalizm i masowe metody produkcji i zamknięta na głucho. 
Czas przepiłować dawno zardzewiałą kłódkę i solidnie rozejrzeć się po kątach. 
Oprócz oscypka i jego tysięcznych podróbek, znajdziemy prawdziwe klejnoty. 
Bo i jest gdzie tym klejnotom się w Polsce rodzić. 

Laboratorium smaku, da możliwość spróbowania kilku wybitnych polskich serów, spod ręki bardzo utalentowanych serowarów. Te sery mają swoich autorów, których autograf to smak i aromat. 
Zupełnie jak linie papilarne, nie podrobienia. 
Odkrywanie zaczyna się od smakowania. 

Podamy w DAKAWO następujące rarytasy:

Robaczkowo – świeży z lubczykiem 
W głębi Borów Tucholskich, wyjątkowo delikatny kozi serek. 

Krowi Tusinek 
Łagodny, pełnotłusty, żółty jak słońce Mazur. 

Frontiera – młody jersey 
Pachnący serowarnią młodziutki ser krowi. 

Łomnicka kiszona ricotta 
Solona i ubijana. Dojrzewana dwa miesiące w kamiennych garncach. 

Herbowy (Ziemianina) młodziak z prażonym makiem i miodem 
Do takiego podawania nadają się tylko młodziutkie sery, dopiero co wyjęte z solanki.

Łomnicki krowi 
Statecznie dojrzały krowi ser, ułożony, głęboki smakiem. 

Robaczkowo – kozidymek
Laureat Lidzbarskiego Festiwalu Serów 2011 w kategorii serów wędzonych. Wyjątkowo zgrabny, wyjątkowo smaczny.

Ermlunder 
Robiony według 200 letniej tradycji szwajcarskich pasterzy, przez osiedleńca z Fryzji
.
Bachanowski 
Znad jeziora Hańcza, od pary szwajcarskich uciekinierów ekologów. Wyjątkowo ułożony ser krowi.

Do serów podamy Państwu:
2-3 rodzaje win dobranych z pietyzmem przez Zbyszka Czajkowskiego - (Winosfera)
  • 1 - Carpaccio z Borowików z Kalafiorem Sous-Vide i Pesto z Rukoli
    (w razie spłonięcia podbydgoskich lasów lub innego wrednego katastrofizmu  
    podamy Państwu Zupę Jabłkową z Cheddarem i Brandy
  • 2 - Wędzoną Gruszkę z Kozim Serem, Orzechami i Sherry
  • 3 - Relish z Zielonych Pomidorów
  • 4 - Chutney Ananasowy z Suszonymi Pomidorami (naszymi)
  • 5 - Konfiturę z Pomarańczy i Cebuli
  • 6 - Śliwki w Czekoladzie
Mamy 26 miejsc / 90 zł za osobę.
Zgłoszenia na e-mail: klubdakawo@gmail.com
tekst Bareya

2 komentarze:

  1. Chyba się popłaczę... czemuż, ach czemuż w Bydgoszczy ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. I lіke whаt you guyѕ tend to be up tοo.
    Such clever work аnd reporting! Keep up the eхcellent wοrkѕ guys Ι've incorporated you guys to blogroll.
    Also visit my homepage : łódź

    OdpowiedzUsuń