poniedziałek, 18 kwietnia 2011

Babka wielkanocna na zakwasie.


Nigdzie nie znalazłem gotowego przepisu na babę wielkanocną na zakwasie,więc postanowiłem sam go stworzyć. Wynik przeszedł moje i nie tylko moje najśmielsze oczekiwania, tym bardziej że oprócz pieczenia chleba nie miałem nigdy do czynienia ze słodkimi wypiekami. Przestudiowałem masę przepisów na ciasto drożdżowe, po małych modyfikacjach i obliczeniach miałem gotowy przepis na papierze, wystarczyło tylko zrobić...

Składniki na dwie babki:

  • zaczyn pszenny 500 g (szczegóły poniżej)
  • mąka pszenna tortowa ok 600 g
  • masło 100 g
  • 10 żółtek
  • 1 jajko
  • cukier trzcinowy 100 g
  • bakalie według uznania (dałem daktyle, żurawinę i duże rodzynki)
  • esencja waniliowa 50 g (własnej produkcji czyli wódka i dużo lasek wanilii plus kilka miesięcy leżakowania) 
  • sok z jednej cytryny
  • łyżka soli morskiej


Zaczyn dokarmiamy następująco:

  • dwie łyżki zakwasu żytniego, szklanka mąki pszennej chlebowej 720 i szklanka mleka tłustego czas trwania 5-6h
  • szklanka mąki pszennej chlebowej 720 i szklanka mleka tłustego czas 10-12h
  • pół szklanki mąki pszennej 720 i pół szklanki mleka tłustego czas 3-4h
Łączymy zaczyn z mąką i wyrabiamy ręcznie ok 10 minut. Odstawiamy, żeby ciasto odpoczęło na 30-40 minut. Żółtka ucieramy z cukrem i solą. Dodajemy wszystkie składniki i wyrabiamy kolejne 10 minut, masło powinno być miękkie lepiej dać takie niż rozpuszczone gdyż łatwiej łączy się z ciastem. Ciasto musi odchodzić od ręki, jeśli się lepi dodajemy mąki. Odstawiamy na 15-20 minut i znowu wyrabiamy 5 minut. Dzielimy ciasto na pół i formujemy kulki, w których robimy w samym środku dziury i wkładamy do nasmarowanej masłem formy.
Kiedy ciasto wypełni formę wstawiamy do nagrzanego do 180 °C piekarnika i pieczemy 40 minut jeśli robimy jedną babę, 60 minut jeśli dwie. Wyjmujemy z formy, odwracamy i dopiekamy w 160°C do apetycznego zbrązowienia.
Jak nasze pyszne babki przestygną polewamy je lukrem cytrynowym wykonanym z ok. 8 łyżek białego cukru i soku z jednej cytryny. Lukier taki jest przeźroczysty i podkreśla smak ciasta.
 Rewelacyjnie smakuje z kwaśną śmietaną lub sosem waniliowym.
Babka nie kruszy się i zachowuje długo świeżość, kto jadł chleb na zakwasie ten wie o co chodzi. :)
Smacznego!

14 komentarzy:

  1. Oj ciekawa baba.Bardzo.Zakwas mnie bardzo interesuje i lubię zakwasowe wypieki.Chyba dość zwarta jest,prawda? Tak wygląda na zdjęciach.
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy przepis!
    Może odłożę więcej zakwasu przy kolejnym pieczeniu chleba i spróbuję.. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. cudo
    ja babki nie piekłam ,chociaż Panettone to jednak baba, a także Colombe i inne ciasta na zakwasie i uważam ,ze są rewelacyjne

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie robiłam babki na zakwasie. Wygląda kusząco i ciekawie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Przyznaje, ze nie jadlam jeszcze slodkich wypiekow na zakwasie (albo nie pamietam, ale raczej bym pamietala ;)). Zdecydowanie do zrobienia. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. witam,
    mogę prosić o kontakt chciałabym zadać kilka pytań dotyczących slow food. a.sobala@onet.eu
    z góry dziękuje

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciepłych, rodzinnych, pełnych miłości i nadzieji - i oczywiście - smakowitych Swiąt Wielkanocnych :) Pozdrawiam wiosennie i słonecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. co to znaczy:
    "Zaczyn dokarmiamy następująco:..."
    co oznaczają podane godziny??

    OdpowiedzUsuń
  9. Ojciec Dyrektor mam właśnie nadmiar zakwasu.To chyba najlepszy pomysł na jego spożytkowanie

    OdpowiedzUsuń
  10. Kasiaaaa24- Dziękujemy i pozdrawiamy również. :)
    Anonimowy- podane godziny to czas trwania każdej fazy dokarmiania.

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo bardzo dziękuję za komentarz i link! TO cudo będzie robione w weekend :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam, ale komentarze do starszych postów są moderowane. Za dużo miałem anglojęzycznego spamu. Dziękuję i pozdrawiam.

      Usuń
    2. Nie szkodzi :) Przyszłam sobie znowu popatrzeć na to cudo :)

      Usuń