poniedziałek, 5 września 2011

Chutney ananasowy z suszonymi pomidorami




Na początek kilka informacji z Wikipedii:

Chutney, czatnej ,hindi: चटनी ćatni - gęsty sos używany w kuchni indyjskiej. Sporządzany z owoców i warzyw, z rodzynkami, czosnkiem, cebulą, octem, musztardą itd. Używany do potraw mięsnych i wegetariańskich. W smaku może się wahać od bardzo pikantnego do łagodnego, wręcz słodkiego. Na Zachodzie dostępny w formie gotowej, sprzedawany w słoiczkach. W Indiach zawsze sporządzany na bieżąco, często z sezonowych składników. W południowych Indiach podawany wraz z sambarem jako dodatek do dosy.


Składniki:

  • dwie puszki ananasa, lepszy jest świeży, ale w Polsce nigdy nie wiadomo na co się trafi...
  • rodzynki ok 100 gram
  • suszone pomidory ok 200 gram
  • spory por
  • ocet spirytusowy 100 ml
  • suszone ostre papryczki 3 szt.
  • czerwone wino 300 ml
  • sól, pieprz
  • cukier w wypadku użycia świeżego ananasa
Sposób przygotowania jest bardzo prosty, łączymy wszystkie składniki i gotujemy na małym ogniu aż nadmiar płynu odparuje. Jeśli użyjemy ananasa z puszki dodajemy też syrop i wtedy nie dodajemy cukru, przy świeżym dosładzamy jak kto lubi. Dodajemy sól i pieprz według własnych upodobań, po czym miksujemy resztę na gładką masę i gotowe. Pewnie niejedna osoba się zdziwi czemu ocet spirytusowy, ale uważam że jego charakterystyczna ostrość w połączeniu z winem doskonale pogłębia smak. :)



Smacznego!

4 komentarze:

  1. Wygląda ciekawie.Ładnie zaprezentowany.
    Bardzo lubię chutney'e.
    Oczywiście najlepszy będzie z dojrzałego owocu.
    Poza tym ocet spirytusowy zabija smaki,bo jest bardzo ostry.Lepiej użyć owocowego lub balsamicznego.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. obrazki niesamowite, smaki dla wyobraźni..

    OdpowiedzUsuń
  3. łała, ale połączenie...! Też użyłabym octu jak Amber, ale pomysł na 5!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawe połaczenie smaków,ładnie się to ogląda;)

    OdpowiedzUsuń