poniedziałek, 10 października 2011

Ciasteczka owsiane z czekoladą i rodzynkami.



Dostaliśmy zlecenie od Taty Koralików Sol na spożytkowanie mąki owsianej, zakupionej nikt nie wiedział po co... Przepis znalazłem na blogu White Plate. Po kilku modyfikacjach oryginalnego przepisu i próbach wykonanych samodzielnie przez Sol, ciasteczka wyszły bardzo smaczne i najlepsze tego typu jakie w życiu jadłem. :)
Składniki:

  • 3 jajka
  • łyżeczka sody
  • pół łyżeczki soli
  • szklanka brązowego cukru
  • szklanka drobnych rodzynek
  • 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 3 szklanki mąki owsianej
  • 250 gramów masła

 Masło zmiksować aż będzie puszyste. Dodać cukier i ucierać kilka minut (idealnie by było, jakby cukier się całkowicie rozpuścił). Mąkę przesiać, wymieszać z solą i sodą. Do masy maślanej dodać jajka i miksować stopniowo dodając suche składniki. Ciasto powinno wyjść lekko klejące (pierwsze - próbne lepiło się okrutnie, drugie dzięki większej ilości tłuszczu już mniej).
Dodać pokrojoną drobno czekoladę  i sparzone wrzątkiem rodzynki, wymieszać delikatnie łyżką.
Piekarnik nagrzać do 150-180 stopni (u mnie 160 na termoobiegu - na dwie blachy).
Na blachy położyć papier do pieczenia, za pomocą łyżki stołowej nakładać ciasto, w miarę możliwośći formować w koło. Pomiędzy ciastkami trzeba zostawić przynajmniej 2-3 cm odstępu - bo skubańce pięknie rosną.
Piec około 15minut - gorące ciastka będą miękkie, ale jak ostygną to stwardnieją.




Smakowego!

3 komentarze:

  1. takimi ciasteczkami nie pogardziłabym.
    buziaki podsyłam

    OdpowiedzUsuń
  2. ciasteczka robiłam są pyszne

    OdpowiedzUsuń
  3. ciasteczka robiłam są pyszne .Dzięki za fajny przepis

    OdpowiedzUsuń