Składniki na spód:
- 200 g mąki krupczatki
- 150 g zimnego masła
- 50 g drobnego cukru
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 2 żółtka
Mąkę przesiać, dodać cukier, kakao i masło. Posiekać nożem, po czym dodać żółtka i energicznie wyrobić. Zawinąć w folię i schować do lodówki na pół godziny.
Składniki na masę serową:
- 750 g ricotty
- 3 duże jajka
- 2 łyżeczki esencji waniliowej
- 150 g drobnego cukru
Ciasto wyłożyć do tortownicy 21 cm i piec w 180°C około 15 minut.
W tym czasie w misce utrzeć ricottę z cukrem, wanilią i dodawać po jednym jajku, ubijać mikserem kilka minut po każdym jajku.
Wylać masę serową na podpieczony spód i piec 60 minut w temperaturze 160°C do suchego patyczka.
Studzić w uchylonym piekarniku, po czym schłodzić w lodówce.
Smacznego!
u nas w domu zawsze robi się taki ciężki sernik wiedeński, dlatego chętnie spróbowałabym tego :)
OdpowiedzUsuńSpróbuj, nikt w domu nie będzie zawiedziony.
Usuń