piątek, 21 grudnia 2012

Aksamitny sernik z ricotty na kruchym, czekoladowym spodzie.

Ten sernik to jeden z najlepszych jakie w życiu jadłem. Zastosowanie ricotty zamiast twarogu zmienia smak na bardziej wyrafinowany i teksturę na jeszcze bardziej aksamitną. Bardzo łatwy do wykonania i nie wymaga mielenia sera, co jest bardzo wygodne i oszczędza czas. Ważne jest to szczególnie w okresie świątecznym, tak jak teraz, gdzie zawsze brakuje czasu na przygotowania.

Składniki na spód:

  • 200 g mąki krupczatki
  • 150 g zimnego masła
  • 50 g drobnego cukru
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 2 żółtka

Mąkę przesiać, dodać cukier, kakao i masło. Posiekać nożem, po czym dodać żółtka i energicznie wyrobić. Zawinąć w folię i schować do lodówki na pół godziny.

Składniki na masę serową:

  • 750 g ricotty
  • 3 duże jajka
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 150 g drobnego cukru

Ciasto wyłożyć do tortownicy 21 cm i piec w 180°C około 15 minut.
W tym czasie w misce utrzeć ricottę z cukrem, wanilią i dodawać po jednym jajku, ubijać mikserem kilka minut po każdym jajku.
Wylać masę serową na podpieczony spód i piec 60 minut w temperaturze 160°C do suchego patyczka.
Studzić w uchylonym piekarniku, po czym schłodzić w lodówce.
Smacznego!

2 komentarze:

  1. u nas w domu zawsze robi się taki ciężki sernik wiedeński, dlatego chętnie spróbowałabym tego :)

    OdpowiedzUsuń