wtorek, 18 października 2011

Zupa z suszonych borowików na żytnim zakwasie z lubczykiem.

Dzisiaj kolejny przepis mojego imiennika Karola Okrasy, który zupę ową serwuje w swojej restauracji. Po przeczytaniu postanowiłem niezwłocznie wykonać, a że wszystkie składniki były w domu przystąpiłem do dzieła.

Składniki na 4 porcje:

  • 30 g suszonych prawdziwków
  • 100 ml zakwasu żytniego (sam robię)
  • 1 ząbek czosnku nie za duży
  • 50 g ziemniaków sałatkowych np. odmiana Lord
  • 50 g marchwi
  • 30 g korzenia pietruszki
  • 70 ml słodkiej śmietanki 36%
  • jedna cebula dymka
  • klarowane masło
  • sól, pieprz do smaku
  • 15 g lubczyku
Grzyby ugotuj w 500 ml wody około godziny na małym ogniu, po czym wyciągnij z wywaru pokrój w cienkie paski i przesmaż na maśle z posiekaną cebulą dymką. Pietruszkę z czosnkiem gotuj w 200ml wody ok godziny. Ziemniaki i marchew pokrój w małą kostkę i przesmaż na maśle, dodaj do wywaru grzybowego, dolej doń wywar z pietruszki i gotuj aż warzywa będą miękkie. Dolej śmietankę i zakwas żytni, zagotuj dopraw solą i pieprzem, dodaj grzyby z cebulką. Posyp posiekanym lubczykiem i gotowe.

Zupa jest prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna, taka żurkowa inaczej. Jak ktoś nie przepada za lubczykiem można go zastąpić natką pietruszki.
Smacznego!

11 komentarzy:

  1. Fantastyczny pomysł z tym żurkiem do szlachetnej grzybowej, zapamiętam! ;)Tym bardziej, że zakwas zawsze w domu mam. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hej, Ojcze Dyrektorze - jakiś czas do Ciebie nie zaglądałem (w ogóle nie zaglądałem na blogi, żeby nie było...), ale już nadrabiam zaległości. Rzeczona zupa zapowiada się doskonale. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie kwasiłem jeszcze samodzielnie. Kupny żurek w butelce się nada? :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jadalnepijalne: kupny się nada, ale spróbuj sam zrobić to nic trudnego. Zalewasz szklankę mąki żytniej razowej litrem wody dodajesz łyżkę zakwasu żytniego lub skórkę chleba razowego, czosnek, ziele i liść laurowy. Codziennie trzeba wstrząsnąć i po tygodniu gotowe.

    OdpowiedzUsuń
  5. @Ojciec Dyrektor
    Trzeba się rozwijać kulinarnie. Dzięki za rady.

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo lubię zupy z grzybów jeśli nie są z papierka tylko pachną prawdziwym lasem ^^

    OdpowiedzUsuń
  7. Grzyby i inne skladniki juz mam, brakuje zakwasu.. jak go robisz?
    pozdrawiam,

    kucharz.wszechczasow.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spójrz wyżej w komentarzach zamieściłem już przepis na zakwas. Pozdro!

      Usuń
  8. Mam wszystkie skladniki tylko mi brak zakwasu.Nigdy go nie robilem...jakis przepisik???

    OdpowiedzUsuń
  9. Ta zupka musi smakować wybitnie! Osobiście uwielbiam zupy, a gotuję je najczęściej w kociołku, nad ogniskiem w ogrodzie :) http://www.meble-ogrodowe-sklep.pl/kociolek-wegierski-farmcook-inox-trojnogu-p-1071.html Zupka zyskuje aromat, jakiego nie uzyska się w domu :)

    OdpowiedzUsuń