niedziela, 2 czerwca 2013

Kwiatowa uczta z pieczoną kaczką

 Na początek mała prośba. :) Startuję w konkursie kulinarnym, w którym mogę wygrać atrakcyjny sprzęt kuchenny. Proszę o głosowanie na mój przepis KWIATOWA UCZTA Z PIECZONĄ KACZKĄ. Głosujący mogą wygrać drobny sprzęt kuchenny np. grill elektryczny czy blender. Głosować można tutaj.
Teraz pora na przepis. Gruszka, orzechy włoskie i ser z niebieską nitką pleśni doskonałe podkreślają smak pieczonej kaczki, a barwne kwiaty to uczta nie tylko dla oczu. 



Sałatka:
  • 2 połówki piersi z kaczki ze skórą
  • 1 dojrzała gruszka
  • garść orzechów włoskich
  • 80 g sera Dor Blue
  • 100 g szpinaku baby
  • łyżeczka soku z cytryny
  • kilka jadalnych kwiatów np. dzika róża, niecierpek, bratek, mlecz, stokrotka


Dressing:
  • 100 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 ząbek drobno posiekanego czosnku
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku


Piekarnik rozgrzać do 180⁰C. Piersi z kaczki położyć na zimnej grillowej patelni skórą do dołu. Smażyć aż skórka się wytopi i zarumieni. W tym czasie w rozgrzanym piekarniku opiekać orzechy przez około 5 minut. Kaczkę na patelni wstawić do piekarnika i piec w 180⁰C przez 8-10 minut w zależności od grubości piersi. Gruszkę pokroić na cienkie plasterki i skropić sokiem z cytryny. Aby przygotować dressing w małej miseczce wymieszać olej, sok z cytryny, czosnek, sól i pieprz.
Na talerzach położyć kolejno: liście szpinaku, plastry kaczki i gruszki, posypać orzechami i pokruszonym serem, polać dressingiem, ozdobić jadalnymi kwiatami.
Smacznego.



2 komentarze: