wtorek, 18 maja 2010

Szybka zapiekanka ziemniaczana.



Składniki dla 4 osób:
  • cztery duże ziemniaki
  • dwie średnie marchewki
  • jedna mała pietruszka
  • jeden średni por
  • kawałek selera
  • 20dkg mięsa mielonego wołowego
  • 5dkg parmezanu
  • 200ml kwaśnej śmietany 18%
  • 15ml sosu  sojowego
  • suszony tymianek i zioła prowansalskie
  • sól, pieprz i cukier
  • 200ml bulionu z kury
  •  jedna duża łyżka przecieru pomidorowego
  • trzy ząbki czosnku 
  • jedno żółtko
  • tarty imbir
Ziemniaki z racji tego, że młode gotujemy w mundurkach. Warzywa trzemy na tarce przez grube oczka, pora tylko tniemy na półksiężyce. Smażymy na oliwie, aż odparuje z nich nadmiar wody.

W tym samy czasie smażymy mięso z czosnkiem. Kiedy mięso jest już dobrze wysmażone dodajemy sos sojowy, tymianek i przecier pomidorowy. Do warzyw wlewamy bulion i łączymy to z mięsem, razem dusimy ok 5min. Doprawiamy do smaku imbirem, solą morską, świeżo zmielonym pieprzem i szczyptą cukru.
Ziemniaki odcedzamy, rozgniatamy z tartym serem i śmietaną oraz dodajemy zioła prowansalskie z żółtkiem.


Do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem i tartą bułką układamy na spód farsz warzywno-mięsny, a na wierzch ziemniaki.
Wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarniaka i zapiekamy ok 20 minut.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz