Składniki dla 4 osób:
- cztery duże ziemniaki
- dwie średnie marchewki
- jedna mała pietruszka
- jeden średni por
- kawałek selera
- 20dkg mięsa mielonego wołowego
- 5dkg parmezanu
- 200ml kwaśnej śmietany 18%
- 15ml sosu sojowego
- suszony tymianek i zioła prowansalskie
- sól, pieprz i cukier
- 200ml bulionu z kury
- jedna duża łyżka przecieru pomidorowego
- trzy ząbki czosnku
- jedno żółtko
- tarty imbir
W tym samy czasie smażymy mięso z czosnkiem. Kiedy mięso jest już dobrze wysmażone dodajemy sos sojowy, tymianek i przecier pomidorowy. Do warzyw wlewamy bulion i łączymy to z mięsem, razem dusimy ok 5min. Doprawiamy do smaku imbirem, solą morską, świeżo zmielonym pieprzem i szczyptą cukru.
Ziemniaki odcedzamy, rozgniatamy z tartym serem i śmietaną oraz dodajemy zioła prowansalskie z żółtkiem.
Wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarniaka i zapiekamy ok 20 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz