Z racji tego, że Wojtek ma imieniny dzisiaj postanowiliśmy zrobić coś wykwintnego na kolację.
Potrzebne będą następujące produkty:
- Polędwica wieprzowa 0,5kg
- Butelka Porto Twany
- Migdały w płatkach 2dkg
- Czosnek 1 ząbek
- Cebula średnia
- Ziemniaki 1kg
- Brokuł
- Seler naciowy
- Tymianek suszony
- Ser zólty 20dkg
- Sól morska i pieprz
- Brzoskwinie z puszki
- Oliwa z oliwek
Wyjmujemy mięso z zalewy, smażymy chwilę z obu stron na oliwie z oliwek. Zalewę plus jeszcze jedną szklankę Porto na drugiej patelni redukujemy. Przekładamy polędwicę do sosu i razem smażymy, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Na koniec dolewamy 100ml soku z brzoskwiń. Migdały podsmażamy na maśle i kładziemy na mięso na talerzu potem.
Ziemniaki obgotowujemy w mundurkach, takie na pół surowe kroimy w łódeczki. Układamy na blaszce smarujemy oliwą z czosnkiem i obficie sypiemy suszonym tymiankiem. Wkładamy do piekarnika na 30 min. w temp. 180.
Brokuły i seler naciowy blanszujemy. Układamy w naczyniu żaroodpornym posypujemy startym serem żółtym i wkładamy do piekarnika obok ziemniaków na 15 min. tak aby wyjąć razem.
Polędwicę układamy na talerzu polewamy sosem i dekorujemy brzoskwinią. Obok układamy ziemniaki i warzywa zapiekane z serem.
Smacznego.
Piękna potrawa godna każdej uroczystości.
OdpowiedzUsuń