czwartek, 3 czerwca 2010

Tiramisu

Tiramsu:
1.      - 4 żółtka,
2.      - 250 g serka mascarpone
3.      - 50 ml likieru amaretto
4.       -Biszkopty „kocie języczki”
5.      - Brązowy cukier
6.       -Kakao lub gorzka czekolada
7.       -100 ml mocnej, gorzkiej,dobrej kawy
Zmodyfikowałem troszeczkę oryginalny przepis, gdyż dla mnie jest za słodki.
Żółtka ucieramy na jednolitą masę z cukrem ok. 5 łyżeczek. Nie żałujmy na to czasu im dłużej tym lepiej. Następnie dodajemy serek i znowu ucieramy dość długo, aż masa będzie bardzo gęsta. Teraz wlewamy powoli amaretto i mieszamy.
Kawę należy zrobić odpowiednio wcześnie, aby wystygła. Maczamy w niej biszkopty i układamy w zależności od upodobań albo w salaterkach lub w jakieś foremce. Jeśli układamy w niewielkiej foremce to najpierw warstwa biszkoptów potem krem i znowu biszkopty, na wierzch krem i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Bezpośrednio przed podaniem posypujemy przez sitko kakałem lub tartą gorzką czekoladą. Jeśli w salaterkach to proponuje podać tak jak na zdjęciu.
Smacznego!


1 komentarz: