środa, 25 maja 2011

Naleśniki orkiszowe na zakwasie.

Naleśniki na zakwasie znacznie różnią się smakiem i teksturą od tych zwykłych. Są bardziej pulchne i nieco kwaskowe, ale kwaśny smak idealnie współgra ze słodkimi dodatkami i doskonale uzupełnia słone nadzienie.
Inaczej też zachowują się na patelni, gdyż podczas smażenia uwalnia się z nich gaz spulchniając ciasto i tworząc takie śmieszne dziurki.

Składniki:

  • 100 g aktywnego zakwasu żytniego 
  • 250 g mąki orkiszowej 700
  • 50 g mąki pszennej 750
  • 300 ml wody
  • 300 ml mleka 3,2%
  • szczypta soli
  • dwa jajka
  • 25 ml oliwy północy
Zakwas dokarmiłem trzy stopniowo, gdyż piekłem chleb i odłożyłem 100 g, po czym wymieszałem z wodą i mieszanką mąki orkiszowej i pszennej zwykłej. Odstawiłem w ciepłe miejsce na cztery godziny pod przykryciem. Nie należy się trzymać dokładnie czasu tylko zaglądać i wychwycić moment aby ciasto zbytnio nie wyrosło i zbyt kwaśne się nie zrobiło. Po czym wymieszać z resztą składników i odstawić na godzinę.
Smażyć na mocno rozgrzanej patelni posmarowanej słoniną.
A teraz troszkę wiedzy. :)

Orkisz jest starą odmianą pszenicy. Znany już przed 5000 lat był uprawiany w południowej części Azji. Popularny w Europie od stuleci został wyparty w XIX wieku przez coraz intensywniej uprawianą pszenicę zwyczajną. Brak zainteresowania orkiszem spowodowany był masową produkcją pszenicy zwyczajnej (triticum vulgare), która ma przede wszystkim większe plony. Jakość ustąpiła ilości. Dzięki temu orkisz nie został modyfikowany i zachował swoje pierwotne cechy. Pszenica orkisz jest zbożem mało wymagającym, a więc jest odporna na warunki pogodowe i glebowe (można ja uprawiać na ziemiach piaszczystych i kamienistych nawet do wysokości 1500m n.p.m.).
No to SMACZNEGO!!!

11 komentarzy:

  1. Od dawna zbieram przepisy na naleśniki na zakwasie, żeby w końcu poczuć się pewniej i sie przełamać :) Może teraz w końcu spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  2. naleśniki na zakwasie? jestem niezmiernie ciekawa jak smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fantastyczny pomysl. :) Nie sadzilam, ze w temacie nalesnikow cos mnie zaskoczy, a jednak! :) Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. ciekawe... nalesniki na zakwasie... pysznie sie prezentuja:)

    OdpowiedzUsuń
  5. wow! naleśników na zakwasie jeszcze nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetne przepisy. Inspirujące. Dodaję do linków.

    Pozdrawiam ;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Robiłam kidyś z mąki razowej, ale na zakwasie nie próbowałam. Wyobrazam sobie ich smak :)

    OdpowiedzUsuń
  8. brzmi wybornie, a ja wlasnie zaczynam przygode z zakwasem ;) przepis odnotowany, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. SWIETNA RECEPTURA. JA ZAMINIE MAKE PSZENNA NA RAZOWA I ZOBACZYMY JAK ZAGRA. DLA GOSCI NA DIETACH RECEPTURA JAK TA LALA.

    OdpowiedzUsuń
  10. SWIETNA RECEPTURA. JA ZAMINIE MAKE PSZENNA NA RAZOWA I ZOBACZYMY JAK ZAGRA. DLA GOSCI NA DIETACH RECEPTURA JAK TA LALA.

    OdpowiedzUsuń