Inaczej też zachowują się na patelni, gdyż podczas smażenia uwalnia się z nich gaz spulchniając ciasto i tworząc takie śmieszne dziurki.
Składniki:
- 100 g aktywnego zakwasu żytniego
- 250 g mąki orkiszowej 700
- 50 g mąki pszennej 750
- 300 ml wody
- 300 ml mleka 3,2%
- szczypta soli
- dwa jajka
- 25 ml oliwy północy
Smażyć na mocno rozgrzanej patelni posmarowanej słoniną.
A teraz troszkę wiedzy. :)
Orkisz jest starą odmianą pszenicy. Znany już przed 5000 lat był uprawiany w południowej części Azji. Popularny w Europie od stuleci został wyparty w XIX wieku przez coraz intensywniej uprawianą pszenicę zwyczajną. Brak zainteresowania orkiszem spowodowany był masową produkcją pszenicy zwyczajnej (triticum vulgare), która ma przede wszystkim większe plony. Jakość ustąpiła ilości. Dzięki temu orkisz nie został modyfikowany i zachował swoje pierwotne cechy. Pszenica orkisz jest zbożem mało wymagającym, a więc jest odporna na warunki pogodowe i glebowe (można ja uprawiać na ziemiach piaszczystych i kamienistych nawet do wysokości 1500m n.p.m.).
No to SMACZNEGO!!!
Od dawna zbieram przepisy na naleśniki na zakwasie, żeby w końcu poczuć się pewniej i sie przełamać :) Może teraz w końcu spróbuję.
OdpowiedzUsuńnaleśniki na zakwasie? jestem niezmiernie ciekawa jak smakują :)
OdpowiedzUsuńFantastyczny pomysl. :) Nie sadzilam, ze w temacie nalesnikow cos mnie zaskoczy, a jednak! :) Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńciekawe... nalesniki na zakwasie... pysznie sie prezentuja:)
OdpowiedzUsuńwow! naleśników na zakwasie jeszcze nie jadłam
OdpowiedzUsuńŚwietne przepisy. Inspirujące. Dodaję do linków.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ;-)
Robiłam kidyś z mąki razowej, ale na zakwasie nie próbowałam. Wyobrazam sobie ich smak :)
OdpowiedzUsuńbrzmi wybornie, a ja wlasnie zaczynam przygode z zakwasem ;) przepis odnotowany, pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńSWIETNA RECEPTURA. JA ZAMINIE MAKE PSZENNA NA RAZOWA I ZOBACZYMY JAK ZAGRA. DLA GOSCI NA DIETACH RECEPTURA JAK TA LALA.
OdpowiedzUsuńJestem ciekawy jak będzie smakował. :)
UsuńSWIETNA RECEPTURA. JA ZAMINIE MAKE PSZENNA NA RAZOWA I ZOBACZYMY JAK ZAGRA. DLA GOSCI NA DIETACH RECEPTURA JAK TA LALA.
OdpowiedzUsuń