środa, 16 maja 2012

Ciasto migdałowe z nutą cytrynową.

Ciasto jest bardzo pyszne i wilgotne, a dodatek kandyzowanych skórek czyni je idealnym na Wielkanoc. Jestem wielbicielem marcepanu i wybitnie mi pasuje jego aromatyczny smak z nutką wanilii i cytryny. Przepis Nigelii z „How to be a domestic goddess”.


Składniki:
  • 225 g miękkiego masła
  • 140 g drobnego cukru (w oryginale aż 225 g)
  • 4 duże jajka
  • 50 g mąki pszennej
  • 225 g zmielonych migdałów
  • pół łyżeczki ekstraktu migdałowego
  • pół łyżeczki esencji waniliowej ( w oryginale brak)
  • otarta skórka i sok z 2 cytryn
  • kandyzowane skórki pomarańczy i cytryny (w oryginale brak)

Zmiksować dokładnie masło i cukier razem, aż do białości. Wbijać jajka, jedno po drugim, nadal miksując po każdym jajku dodawać mąki, aż cała zostanie zużyta. Potem dodać wszystkie dodatki i delikatnie wymieszać. Wlać ciasto do tortownicy lub do keksówki  o wymiarach 30 x 11 cm. Piec około 50 minut, choć ja piekłem około 45 minut (zależy to od piekarnika) w temperaturze 180ºC. Sprawdzić należy patyczkiem czy ciasto jest suche i gotowe.





Smacznego :)




6 komentarzy:

  1. Wygląda na piekny zakalec..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To nie jest zakalec. Tutaj prawie nie ma mąki, tylko zmielone migdały. Struktura ciasta nie ma być puszysta i całkiem sucha tylko wilgotna i zwarta jak marcepan.

      Usuń
  2. a mi wygląda na smaczne wilgotne ciasto:)
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń