Ciasto jest bardzo pyszne i wilgotne, a dodatek
kandyzowanych skórek czyni je idealnym na Wielkanoc. Jestem wielbicielem marcepanu
i wybitnie mi pasuje jego aromatyczny smak z nutką wanilii i cytryny. Przepis
Nigelii z „How to be a domestic goddess”.
Składniki:
- 225 g miękkiego masła
- 140 g drobnego cukru (w oryginale aż 225 g)
- 4 duże jajka
- 50 g mąki pszennej
- 225 g zmielonych migdałów
- pół łyżeczki ekstraktu migdałowego
- pół łyżeczki esencji waniliowej ( w oryginale brak)
- otarta skórka i sok z 2 cytryn
- kandyzowane skórki pomarańczy i cytryny (w oryginale brak)
Zmiksować dokładnie masło i cukier razem, aż do białości.
Wbijać jajka, jedno po drugim, nadal miksując po każdym jajku dodawać mąki, aż
cała zostanie zużyta. Potem dodać wszystkie dodatki i delikatnie wymieszać. Wlać
ciasto do tortownicy lub do keksówki o
wymiarach 30 x 11 cm. Piec około 50 minut, choć ja piekłem około 45 minut
(zależy to od piekarnika) w temperaturze 180ºC. Sprawdzić należy patyczkiem czy
ciasto jest suche i gotowe.
Smacznego :)
Wygląda na piekny zakalec..
OdpowiedzUsuńTo nie jest zakalec. Tutaj prawie nie ma mąki, tylko zmielone migdały. Struktura ciasta nie ma być puszysta i całkiem sucha tylko wilgotna i zwarta jak marcepan.
UsuńTo zakalec
OdpowiedzUsuńJ.w. :)
Usuńa mi wygląda na smaczne wilgotne ciasto:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
I tak jest!
Usuń