niedziela, 14 marca 2010

Sałatka makaronowa z tuńczykiem.

Składniki:
  1. Makaron farfale (mój ulubiony do sałatek),
  2. Tuńczyk w kawałkach w sosie własnym,
  3. Kapary,
  4. Por,
  5. Kukurydza z puszki (ja za nią nie przepadam, ale Wojtek lubi),
  6. Papryka najlepiej czerwona dla kontrastu,
  7. Jabłko kwaśne,
  8. Surowe pieczarki ( akurat nie było w sklepie, więc nasza jest bez).,
  9. Sos Teriyaki,
  10. Zielony pieprz w zalewie,
  11. Majonez.



                 Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oliwy wg przepisu na opakowaniu, tak aby był al dente. W tym czasie kroimy pora na półkrążki i blanszujemy. Paprykę i jabłko przerabiamy w kostkę. Tuńczyka odcedzamy z zalewy i delikatnie rozdrabiamy. Kapary również wyciagamy z zalewy i dodajemy ich wg. uznania, Czekamy aż ugotowany makaron przestygnie.
                Mieszamy wszystkie składniki dodając majonez i sos Teriyaki, świeżo zmieloną sól morską i kolorowy pieprz oraz szczyptę curry do smaku. Sałatka powinna być muśnięta majonezem, a nie w nim pływać. Nam niestety się nie udało i jest ciut za dużo majonezu. Sos Teriyaki i zielony pieprz nadaje sałatce specyficzny, niepowtarzalny, orientalny smak. Czas wykonania maksymalnie 20 min. Smacznego!
           

4 komentarze:

  1. No, to czekam na okazję i zabłysnę:)
    Czyta się smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. No zawodowa sałatka. Tuńczyk gości u mnie dosyć często więc nie omieszkam zrobić.
    p.s. blanszowanie to szybkie obgotowywanie, nie krótkie smażenie. pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Faktycznie mój błąd z tym blanszowaniem. Mea culpa...

    OdpowiedzUsuń
  4. Mi ostatnio ktoś "rzeczowy" wytknął na moim blogu wiele błędów. Mea culpa.

    OdpowiedzUsuń