Składniki:
500 g ziemniaków
2 duże cebule
250 g mrożonego groszku
6 jajek
300 ml śmietany 18%
sól, pieprz , tymianek, kmin rzymski
1 łyżka cukru
pęczek szczypiorku i pietruszki
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na drobną kostkę.
Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić ziemniaki, doprawić pieprzem, tymiankiem i zmielonym kminem rzymskim. Kmin wcześniej prażę na patelni, nabiera wtedy delikatniejszego i orzechowego smaku, i dopiero mielę.
Zagotować garnek wody, dodać pół łyżki soli i łyżkę cukru i na wrzątek wrzucić zamrożony groszek. Poczekać, aż znowu woda zacznie wrzeć i zmniejszyć gaz, gotować nie za długo (al dente). Praktycznie jak zacznie wrzeć można wyłączyć i odcedzić
Cebulę pokroić drobno, solidnie posolić i niech chwilę poleży.
Gdy ziemniaki zaczną się ostro przysmażać dodać cebulę. Gdy cebula się zrumieni, dodać groszek i wymieszać delikatnie.
Jajka wbić do miski, dodać śmietanę, posiekany szczypior i pietruszkę. Przyprawiamy solą i pieprzem, i dokładnie bełtamy.
Do foremki przełożyć warzywa z patelni, zalać je mieszaniną. Piec ok 30 min. w 180°C.
Smacznego!
P.S. Można jeść zarówno ciepłe jak i zimne jako przystawkę. Przepis zaczerpnięty z netu, ale nie pamiętam skąd. :)
Groszek dodaje nie tylko smaku, ale i kolor uszlachetnie, brawo :) Uwielbiam tortille, i hiszpanskie i inne tez :) Hiszpanskie w wersji bardziej plaskiej, zeby mozna bylo pokroic na kawalki "na jeden raz", takie fingerfood. Nawet podobny przepis gdzies u mnie jest :)
OdpowiedzUsuń