czwartek, 9 września 2010

Sznycle wieprzowe w sosie owocowym-curry.




Przepis mi opowiedział mój znajomy Szef Kuchni z pewnej znanej restauracji poznańskiej, wymyślił go sam mieszając kuchnię indyjską z typowo europejskim sznyclem wieprzowym,który  może być również wykonany z cielęciny, jest wtedy bardziej delikatny. Ja uważam, że lepiej pasuje szynka wieprzowa jako mająca bardziej wyraźny i odznaczający się smak w nucie owocowego sosu.

Potrzebne będą:
  • ok 1kg kulki szynki wieprzowej,
  • koktajl owocowy z puszki, można użyć świeżych owoców wg uznania,
  • śmietana 36% słodka 0,5l,
  • 1 op. curry lub więcej
  • jajka 2szt,
  • tarta bułka,
  • 0,5l rosołu z kury
  • troszkę masła
Zaczynamy przygotowanie sosu. Rozpuszczamy masło na patelni i podprażamy curry. Po chwili wlewamy rosół i dodajemy owoce oraz sok z puszki. Dodajemy śmietankę i redukujemy, doprawiamy wedle smaku, ja dodałem świeżo zmielony pieprz kolorowy i troszkę cukru. Szynkę kroimy na 5 sznycli, rozbijamy delikatnie i macerujemy oliwą z solą i pieprzem.Odstawiamy na przynajmniej godzinę aby się przegryzło i mięso, i sos.
Po tym czasie panierowane w jajku i tartej bułce kotlety smażymy na wolnym ogniu tak aby się tylko troszkę zrumieniły i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C na 15 minut. Tak przygotowane mięso jest bardzo miękkie i soczyste, a co za tym idzie smakowite. W tym czasie podgrzewamy sos, nakładamy sznycel i polewamy obficie sosem.
Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Właśnie szukałem jakiegoś ciekawego przepisu łączącego kuchnię indyjską z swojską, co by moi sceptyczni goście nosami nie kręcili. Dajesz całą torebkę curry (ca 15g)? Fajny pomysł - pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Kuba- daję całą torebkę lub nawet więcej. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo oryginalny przepis i ciekawe połączenie smaków. Zapisałam sobie przepis i chętnie wykorzystam na jakąs wyjątkową okazję :)

    Miłego weekendu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj z przyjemnością zjadłabym tak podane mięso. :) A ten sos kusi mnie niezmiernie.
    Pozdrawiam
    Ania

    OdpowiedzUsuń
  5. kusząco wygląda- a z ust weganki to nie lada komplement;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglada pysznie. Szkoda tylko, ze ja nie bardzo przepadam za curry... :)

    OdpowiedzUsuń