niedziela, 7 listopada 2010

Moje pierwsze pieczenie cz II. Chleb żytni z orkiszem na zakwasie.

Po w miarę udanej próbie pieczenia bułek następnym krokiem musiało być upieczenia chleba i do tego na samym zakwasie bez dodatku drożdży piekarniczych. Chleb wyszedł nad wyraz smaczny, kto jadł taki wykonany według tradycyjnych receptur bez grama drożdży ten wie o czym mówię, kto nie jadł niech się bierze za produkcję zakwasu i za pieczenie. Chleb ten zostanie podany podczas kolacji w Dakawo .
Składniki:

  • 200 g aktywnego zakwasu żytniego dokarmionego 12 godzin wcześniej 100% hydratacji
  • 400 g mąki żytniej 720
  • 100g mąki orkiszowej 2000
  • ok 300 g wody
  • łyżka soli
  • łyżka słodu jęczmiennego lub miodu
  • 3 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
  • czarnuszka do posypania chleba
Łączymy wszystkie składniki, wyrabiamy ok 10 min maszynowo. Odstawić ciasta na ok 30 min. i ponownie krótko wymieszać. Włożyć ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, posypać czarnuszką, przykryć szmatką i odstawić do wyrośnięcia na kilka godzin, u mnie to trwało ok 5. Chleb powinien podwoić swoją objętość.
Wstawić do zimnego piekarnika i rozgrzać go do 230ºC po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 200ºC i piec ok. godziny, ale trzeba obserwować bo piekarnik piekarnikowi nierówny. Ja po 30 minutach pieczenia przykryłem chleb papierem do pieczenia aby się za mocno nie spiekł.
Smacznego!
P.S. Tak smacznego chleba nigdy nie jadłem, a uczestnicy kolacji w Klubie Kolacyjnym Dakawo będą mieli możliwość spróbowania.  Nie wiem jak z trwałością chleba, bo zniknął w tajemniczych okolicznościach bardzo szybko... Próbowało go kilka osób i każdemu smakował. :)

7 komentarzy:

  1. podziwiam i gratuluję. ja z zakwasem jeszcze się nie próbowałam oswoić. ale może w przyszłym roku nabiorę do tego odwagi;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdecydowanie chleb na zakwasie to coś wspaniałego. Ja najczęściej dodaje jednak odrobinę drożdży (pomimo, że mój zakwas jest już całkiem dojrzały), żeby chlebek szybciej wyrastał. Ten żytnio-orkiszowy prezentuje się doskonale! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie Ci wyrósł! Nie ma to jak prawdziwy, dobry chleb... Ach:) Pzdr Aniado

    OdpowiedzUsuń
  4. No po raz kolejny serdecznie gratuluję wypieku. gdyby moje piekarskie początki były takie..... Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie tutaj trafiłam i już wiem, że będę częściej :)
    pozdrawiam
    Gosia

    OdpowiedzUsuń
  6. Dzisiaj upiekłem, świetny przepis, łatwy a co najważniejsze nie trzeba za dużo przy tym "chodzić". Smak - REWELACJA!!!

    OdpowiedzUsuń